După călătoria în Ucraina, Nancy Pelosi s-a întâlnit cu președintele Poloniei, Andrzej Duda

Pelosi și Duda

Pelosi și Duda

Întâlnirea are loc la două zile după ce Pelosi a condus o delegație care s-a întâlnit cu președintele ucrainean Zelenski la Kiev pentru a promite sprijinul SUA. Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, s-a întâlnit cu președintele polonez Andrzej Duda la Varșovia, la două zile după ce a devenit cel mai înalt oficial american care a vizitat Ucraina.

Într-o declarație după întâlnirea de luni din capitala poloneză, Pelosi l-a numit pe Duda „un partener valoros în susținerea poporului ucrainean în fața războiului brutal și neprovocat al președintelui rus Vladimir Putin”. Pelosi a adăugat că ea și aproximativ o duzină de legislatori americani care s-au întâlnit cu Duda „au exprimat recunoștința profundă a Americii față de guvernul polonez și poporul polonez pentru că și-au deschis inimile și casele refugiaților ucraineni și am reafirmat angajamentul națiunii noastre de a continua să sprijine eforturile umanitare ale Poloniei”.

Polonia a fost unul dintre cei mai vocali oponenți ai Rusiei în ceea ce privește invazia sa în Ucraina, care a început la 24 februarie. Războiul a declanșat o criză a refugiaților, în urma căreia peste 5,5 milioane de persoane, majoritatea femei și copii, au părăsit Ucraina. Cel mai mare grup, de departe – peste 3 milioane de persoane – a ajuns în Polonia, unde mulți dintre ei au rămas.

Polonezii i-au primit pe ucraineni în casele lor, în timp ce guvernul și voluntarii s-au mobilizat pentru a-i ajuta în nenumărate moduri.

Între timp, săptămâna trecută, Rusia a întrerupt furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria după ce cele două țări membre ale Uniunii Europene și NATO au respins cererea sa de plată în ruble, o măsură despre care Duda a spus că încalcă „principiile juridice de bază”.

Exit mobile version