• Antony Blinken a anunţat că generalii rivali în conflictul din Sudan au convenit asupra unei încetări a focului pentru 72 de ore la nivel naţional.
  • Blinken a mai spus că SUA lucrează cu aliaţii săi pentru a înfiinţa o ,,comisie” care va fi însărcinată cu negocierea unei încetări definitive a ostilităţilor din Sudan.
  • Se speră că în perioada de încetare a focului civilii vor putea părăsi orașul. De asemenea, guvernele străine speră că vor putea continua evacuarea cetățenilor proprii.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a anunţat că generalii rivali în conflictul din Sudan au convenit asupra unei încetări a focului pentru 72 de ore la nivel naţional în încercarea de a pune capăt violenţei, scrie The Time Of Israel.

,,După negocieri intense în ultimele 48 de ore, armata sudaneză şi Forţele de Sprijin Rapid (RSF) au convenit să pună în aplicare o încetare a focului la nivel naţional în vigoare la miezul nopţii de 24 aprilie (luni, ora 22:00 GMT), care se estimează să dureze 72 de ore” , a afirmat Blinken într-un comunicat.

,,În această perioadă, Statele Unite se aşteaptă ca armata şi RSF să respecte pe deplin şi imediat această încetare a focului” , a adăugat el.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Secretarul de stat Blinken a mai spus că Statele Unite lucrează cu aliaţii şi partenerii săi pentru a înfiinţa o ,,comisie” care va fi însărcinată cu negocierea unei încetări definitive a ostilităţilor din Sudan.

Blinken a discutat mai devreme în cursul zilei de luni cu omologul său kenyan despre conflictul din Sudan şi a intensificat comunicarea cu generalii sudanezi rivali, precum şi cu ţările din regiune şi cu Uniunea Africană.

SUA, a adăugat el, intenționează să-și reia prezența diplomatică în Sudan, dar a descris condițiile de acolo ca fiind „foarte provocatoare” .

Multe ţări desfăşoară operaţiuni de evacuare a diplomaților și a cetățenilor lor din Sudan din cauza conflictului în care 400 de oameni au murit începând din 15 aprilie.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a avertizat că violența din Sudan riscă să provoace o ,,catastrofă” care ar putea cuprinde întreaga regiune și nu numai.

De când au început violența, locuitorilor din capitala Khartoum li s-a spus să rămână ascunși, în timp ce rezervele de mâncare și apă s-au epuizat. Infrastructura cheie a fost afectată în urma luptelor, iar unii oameni au ajuns să bea apă direct din fluviul Nil. În Khartoum, conexiunea la internet a fost întreruptă începând de duminică seara.

Se speră că în perioada de încetare a focului civilii vor putea părăsi orașul. De asemenea, guvernele străine speră că vor putea continua evacuarea cetățenilor proprii.

Se estimează că zeci de mii de oameni, inclusiv cetățeni sudanezi și cei din țările vecine, au fugit din cauza violențelor.