Cercetatorii OMS investighează „punctul zero” al pandemiei: laboratorul din Wuhan unde s-a detectat virusul

Wuhan Institute of Virology

O echipă de cercetători din partea Organizației Mondiale a Sănătății investighează un laborator care a fost punctul central al conspirațiilor și speculațiilor cu privire la originea pandemiei de coronavirus: laboratorul din Wuhan.

După ce zilele trecute echipa OMS trimisă în China a investigat piața din Wuhan, acum se îndreaptă către laboratorul în care a fost detectat virusul pentru prima dată, conform CNN.

Singurul laborator din China cu BSL-4

Despre Institutul de Virologie Wuhan, oficialii din administrația fostului președinte american Donald Trump au sugerat, fără a furniza dovezi, că ar fi putut fi originea coronavirusului. Laboratorul în cauză, care este afiliat cu Academia Chineză de Științe, administrată de guvernul central, este singurul din China continentală echipat pentru cel mai înalt nivel de bioconținere, cunoscut sub numele de Biosafety Level 4 (BSL-4). Laboratoarele BSL-4 sunt concepute pentru a studia cei mai periculoși agenți patogeni din lume – cei care prezintă un risc ridicat de transmitere, sunt adesea fatali și de cele mai multe ori nu au vindecare fiabilă, cum ar fi coronavirusurile.

Laboratorul Wuhan a fost creat ca urmare a epidemiei de SARS. Echipa din laboratorul din Wuhan este condusă de virologul Shi Zhengli, cunoscută drept „bat woman” pentru expedițiile în peșterile liliecilor. Ea s-a concentrat pe coronavirusurile purtate de lilieci, exact ceea ce se crede că a cauzat actuala pandemie.

Liliecii deși nu au simptome datorită rezistenței naturale, sunt purtători cunoscuți de mulți agenți patogeni infecțioși care sunt devastatori pentru oameni, inclusiv Ebola, rabia, SARS și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) . Consensul științific actual este că SARS-Cov-2, virusul din spatele pandemiei Covid-19, a evoluat la lilieci și apoi s-a răspândit la oameni, potențial cu o gazdă intermediară de animale.

„Am fi putut fi aici acum un an”

Cu toate acestea, Peter Daszak, un cercetător din echipa OMS, a declarat că ar putea fi prea târziu pentru a găsi detalii importante în Wuhan.

Peter Daszak, cercetător: „Am fi putut fi aici acum un an și făceam o treabă mai bună. Tot timpul căutăm informații despre fiecare posibilitate.”

Exit mobile version