O echipă de experți din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății se află în China, unde a demarat o anchetă cu privire la originile COVID-19. Cercetătorii sunt așteptați să viziteze, duminică, piața Huanan, din Wuhan, centrul de comerț cu ridicat al fructelor de mare și unde a fost detectat virusul SARS-CoV-2, potrivit Reuters.

Accesul publicului la piață – acum păzită în permanență – a fost sever restricționat de când a fost închisă, la începutul anului trecut.

Unii diplomați chinezi și mass-media de stat au spus că piața nu este locul de origine al pandemiei și au sprijinit teoriile conform cărora virusul ar putea fi originar în altă țară. La 31 decembrie 2019, după ce patru cazuri de pneumonie misterioasă au fost legate de piață, aceasta a fost închisă peste noapte.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE

Ancheta OMS, afectată de disputa China-SUA

Oamenii de știință au afirmat că piața Huanan are în continuare un rol important în urmărirea originii virusului, deoarece primul grup de cazuri a fost identificat acolo.

Echipa de experți OMS a efectuat carantina de 14 zile în China și este așteptată să viziteze laboratoare, piețe și spitale din Wuhan. Nu a fost anunțat niciun itinerar exact, dar OMS a declarat că echipa intenționează să viziteze piața Huanan și Institutul de Virologie Wuhan.

Ancheta condusă de OMS din Wuhan a fost afectată de întârzieri și îngrijorare din cauza tensiunilor dintre China și Statele Unite, care au acuzat China că a ascuns amploarea focarului inițial și a criticat termenii vizitei, în cadrul cărora experții chinezi au efectuat prima fază a cercetării.