• Echipa de avocați a lui Trump a susținut că acesta a fost implicat într-un schimb de replici standard cu Arhivele Naționale.
  • O echipă a Arhivelor Naționale a vizitat clubul de golf de pe malul mării în ianuarie și a recuperat 15 cutii de documente ale Casei Albe care conțineau rapoarte foarte secrete.
  • În documentele judiciare de miercuri, avocații lui Trump au acuzat departamentul de justiție că a inclus în mod gratuit” în dosarul de marți o fotografie cu materiale presupus clasificate”.

Avocații lui Donald Trump au susținut că stocarea de fișiere sensibile în locuința sa din Florida nu ar fi trebuit să constituie niciodată un motiv de alarmă. Echipa sa de avocați a declarat că percheziția FBI din această lună a fost fără precedent, inutilă și lipsită de suport legal.

Depunerea lor vine în ajunul unei audieri în instanță cu privire la solicitarea dlui Trump ca un oficial terț să supravegheze dovezile luate de la Mar-a-Lago. Oficialii spun că percheziția a fost necesară din cauza obstrucționării din partea echipei Trump.

Dosarul juridic de 19 pagini postat miercuri seară de echipa fostului președinte nu a răspuns la afirmațiile departamentului de justiție privind obstrucționarea. La plecarea din funcție, președinții americani trebuie să transfere toate documentele și e-mailurile lor la Arhivele Naționale, care păstrează arhivele istorice ale Casei Albe.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

Echipa de avocați a lui Trump a susținut că acesta a fost implicat într-un schimb de replici standard cu Arhivele Naționale cu privire la returnarea dosarelor sale atunci când a fost executat mandatul de percheziție.

Ce susțin avocații

Nu există niciun dubiu… că aspectele aflate în fața acestei instanțe se concentrează în jurul posesiei, de către un președinte, a propriilor sale dosare prezidențiale, se arată în dosarul instanței. Avocații săi susțin: Ideea că dosarele prezidențiale ar conține informații sensibile nu ar fi trebuit să fie niciodată un motiv de alarmă.

Dosarul depus în instanță a venit la mai puțin de 24 de ore după ce Departamentul de Justiție a susținut că asistenții lui Trump au încercat probabil să ascundă documente secrete în interiorul proprietății din West Palm Beach. O echipă a Arhivelor Naționale a vizitat clubul de golf de pe malul mării în ianuarie și a recuperat 15 cutii de documente ale Casei Albe care conțineau rapoarte foarte secrete, se arată în dosar.

Departamentul de justiție a început investigații care au descoperit dovezi că zeci de cutii suplimentare care conțineau probabil materiale sensibile au rămas încă la Mar-a-Lago. Pe 3 iunie, trei agenți FBI și un avocat al departamentului de justiție au sosit la Mar-a-Lago pentru a colecta materiale, dar au fost interzise în mod explicit de către reprezentanții lui Trump de a percheziționa orice cutie din interiorul unei camere de depozitare a proprietății, potrivit dosarului de 54 de pagini.

De asemenea, au fost găsite dovezi că înregistrările au fost „probabil ascunse și îndepărtate din zona de depozitare și că au fost probabil depuse eforturi” pentru a obstrucționa ancheta, au declarat oficialii.

Joi, un judecător va organiza o audiere pentru a stabili dacă un oficial juridic independent, cunoscut sub numele de special master”, ar trebui să fie numit pentru a supraveghea dovezile și pentru a determina dacă unele dintre ele sunt protejate de privilegiul executiv – o regulă care protejează unele documente prezidențiale. Departamentul de justiție a susținut că nu este necesar un expert special, având în vedere că, potrivit acestuia, majoritatea probelor au fost deja inspectate de către anchetatori.

În documentele judiciare de miercuri, avocații lui Trump au acuzat departamentul de justiție că a inclus în mod gratuit” în dosarul de marți o fotografie cu materiale presupus clasificate” care au fost scoase dintr-un container și împrăștiate pe podea pentru un efect dramatic”.

Lăsat necontrolat, Departamentul de Justiție va contesta, va da scurgeri de informații și va face publice aspecte selective ale anchetei lor”, au scris avocații lui Trump, argumentând de ce a fost necesar un maestru special.