Economia de război a lui Putin își dovedește limitele. Prognoză sumbră pentru viitorul Rusiei

Russian President Vladimir Putin delivers his annual address to the Federal Assembly, in Moscow, Russia, February 29, 2024. Sputnik/Sergey Guneev/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Nivelul inflației din Federația Rusă dă o nouă dimensiune frontului de acasă în contextul invaziei din Ucraina. Conform CNN, prețurile la unt, carne și unele legume au crescut și cu 25%, în timp ce inflația stă undeva la 10%. Aceasta a forțat banca Federației Ruse să păstreze rata dobânzii la 21%, o cifră care denotă situația financiară dificilă, în ciuda încerărilor lui Putin de a ocoli sancțiunile occidentale, mai ales cu ajutorul Chinei.

Criza forței de muncă și investiții mari în industria apărării

La momentul actual, șomajul în Rusia este de doar 2,4% în condițiile în care țara are nevoie de peste un milion de noi lucrători. În același timp, promovarea agresivă a înrolării, dar și sumele uriașe (6.3% din PIB pentru armată, dar și 40% din bugetul federal pentru „securitate națională”) alocate sectorului de apărare și de securitate națională agravează pe mai departe problemele economiei ruse.

Stimulul alocat celor ce se înscriu în armată, salariile de trei ori mai mari, dar și bonusul acordat familiilor în cazul decesului pe front l-au determinat pe economistul rus în exil ladislav Inozemtsev să numească această politică „o economie a morții (deathonomics)”.

La ce se poate aștepta Rusia pe termen mediu și lung

Deși PIB-ul este prognozat să crească în acest an cu 3.6%, economia rusă dă semne că se află într-o situație fără întoarcere.

Criza demografică ce este amplificată de război, bugetul dezechilibrat, dar și contextul internațional ce ar putea deveni dificil din punct de vedere financiar (în contextul viitoarei președinții Trump în SUA) devin factori ce contribuie în mod determinant la o prognoză sumbră pentru situația economică din Federația Rusă.

Exit mobile version