• De la începutul campaniei de vaccinare în 27 decembrie 2020, în mod miraculos 817 doze au apărut în grafic
  • Chiar și o doză face diferența între supraviețuire și deces, între o campanie reușită și una ratată
  • De ce mai petrec o oră la CNCAV comunicatele INSP? Nu e mai simplu ca, dacă tot le scrie la computer, INSP să publice datele pur și simplu la ora 17:00?

Sunt anecdotice referirile la grosimea vârfurilor de creioane cu care se trasau în trecut granițele și care mușcau din relief și din populații, cu consecințe istorice… Din avion, ai fi văzut o linie firavă. De aproape, când o iei agale cu teodolitul în spinare, vezi că granița s-a mutat peste un deal, o cale de acces sau dincolo de vreo sursă vitală pentru traiul comunității tale. Cu un creion de tâmplărie, faci minuni, fără multe armate.

Așa și guvernanții noștri. Din când în când, pixul lor în tușe groase mușcă din flacoanele de vaccin și diminuează cantitățile disponibile fără să bagi de seamă. Te mai întrebi, apoi, de ce trebuie să tot aștepți următorul transport de vaccinuri?

Am luat comunicatele oficiale din meniul de informații al platformei web vaccinare-covid.gov.ro pentru zilele de 16, 17 și 18 ianuarie. Ca să nu lucrez la rândul meu cu alte creioane de tâmplărie, mă îngrijesc și pun datele într-o oglindă rece de Excel. Minune! Văd cum, pe nesimțite, crește numărul de doze declarate ca fiind folosite. De la începutul campaniei de vaccinare în 27 decembrie 2020, în mod miraculos 817 doze au apărut în grafic. Ce să fie oare? De unde apar dozele astea consumate?

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Datele din comunicatele de pe 16 și 17 ianuarie se pupă. Atât. Datele din comunicatul de pe 18 ianuarie, când s-a raportat oficial operaționalizarea etapei de vaccinare a celor din grupa a doua de urgență, refuză să coopereze cu datele din comunicatele precedente. O fi fost pixul prea gros, totuși?

Să facem împreună proba: la numărul celor vaccinați de la începutul campaniei, respectiv 204.185 de persoane, aduni numărul celor raportați că s-au vaccinat din 17.01.2021 ora 17:00 până în 18.01.2021 ora 17:00, respectiv 30.237. Oficialii care răspund de vaccinarea ta zic că le-a dat 235.239. Excelului meu îi dă 234.422. Îl cred pe el, de data aceasta.

De unde le iese celor de la INSP un surplus de 817 doze injectate? Gândește-te ce implicații pozitive pot avea aceste 817 doze pentru cei care sunt în așteptare.

Și, încă una: adună și tu dozele de rapel din 17 ianuarie cu cele din 18 ianuarie și spune-mi dacă îți dă 1.951, cât zice INSP că ar fi. Nu e mare lucru, ai putea zice. E o diferență de o doză. Eu zic că doza aceasta face o mare diferență.

Chiar și o doză face diferența între supraviețuire și deces, între o campanie reușită și una ratată. Nu e de joacă, nici cu creioanele de tâmplărie, nici cu agregarea datelor care se raportează ierarhic.

A propos. De ce mai petrec o oră la CNCAV aceste comunicate ale INSP? E cineva care mai umblă cu pixul pe datele raportate de INSP? Nu e mai simplu ca, dacă tot le scrie la computer, INSP să publice datele pur și simplu la ora 17:00? Un „mail alert” sau un „SMS alert” ar fi destul de rapid pentru ca super-comunicatorii de la CNCAV să ia notă de aceste date și să se folosească de ele în eventuale răspunsuri la întrebări legitime din partea părților interesate.

Ce să mai zic de vreo „aplicație” sau „platformă” care ar fi putut să dea aceste date la toată lumea care vrea să aibă pe mobil, pe tabletă, laptop sau pe desktop aceste cifre într-un tablou de bord? Mă abțin, pentru că le-ar putea veni unora vreo idee și ar arunca-o în curtea celor de la STS, care mai au și altele de făcut conform legii.

Este un fapt că numărul vaccinări efectuate duminică și luni, cumulat, a fost de 38.322. Fără cele 1.950 de rapeluri, rezultă o medie de 18.191 de vaccinări făcute pentru beneficiari din grupa a doua de urgență. Esențiali sau non-esențiali, este cea mai mare valoare a mediei de vaccinări zilnice din oricare două zile consecutive ale campaniei declanșate la 27 decembrie 2020. Asta înseamnă un pic de încredere că lucrurile ar putea evolua în direcția bună, cel puțin până epuizăm esențialii. Numai de-ar fi pixurile mai fine și de s-ar preschimba în variantele lor digitale de azi și de mâine.

Și totuși, de unde au răsărit cele 817 de doze folosite în plus?