• Producătorii de whisky, brânză și ciocolată au suferit cele mai mari pierderi în exportul post-Brexit.
  • Exporturile de alte mărfuri, cum ar fi somonul și carnea de vită, s-au oprit aproape cu totul.
  • Comerțul dintre Marea Britanie și UE, tot mai afectat de pandemie și de problemele legate de adaptarea companiilor la noile norme vamale.

Producătorii de whisky, brânză și ciocolată au suferit cele mai mari pierderi în exportul post-Brexit din sectorul alimentelor și băuturilor, au arătat noile cifre de la HMRC, notează The Guardian.

Analiza cifrelor de către Federația pentru Alimente și Băuturi (FDF) arată că exporturile de brânză au scăzut, în ianuarie, de la 45 la 7 milioane de lire sterline de la un an la altul, în timp ce exporturile de whisky au scăzut de la 105 la 40 milioane de lire. Exporturile de ciocolată s-au redus de la 41,4 la doar 13 milioane de lire sterline, în scădere cu 68%. Totodată, colapsul comerțului ar fi cauzat și de cerere mai slabă în Europa, unde restaurantele, hotelurile și alte puncte de ospitalitate rămân închise.

Și comerțul cu pește a scăzut cu 79%

Exporturile de alte mărfuri, cum ar fi somonul și carnea de vită, s-au oprit aproape cu totul, înregistrând scăderi de 98%, respectiv 92%.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„A fost greu”, spun exportatorii din Marea Britanie cu privire la modul în care Brexitul i-a afectat. Și comerțul cu pește a scăzut cu 79%.

„Creșterea documentelor și a pregătirii necesare pentru exporturile de alimente și produse agricole către UE prezintă provocări foarte dificile, în special pentru întreprinderile mici. Suntem consternați că sectorul nostru agroalimentar se confruntă cu fricțiuni comerciale atât de ridicate”, a declarat Lord Teverson, președintele subcomitetului Camerei Comunelor UE. De asemenea, exporturile către Germania și Italia sunt în scădere cu 85%, respectiv cu 81%.

Guvernul britanic speră să îmbunătățească comerțul

Cifrele ONS, publicate în urmă 10 zile, arătau că exporturile de bunuri din Marea Britanie către UE au scăzut cu 40,7% în ianuarie, cel mai mare declin lunar al comerțului britanic din ultimele doua decenii. Cifrele generale arată acum că exporturile de alimente și băuturi s-au prăbușit în ianuarie, scăzând în general cu 75,5% de la an la an.

Cele mai recente cifre HMRC arată că sectorul agroalimentar a fost unul dintre cele mai afectate cu noi controale și cerințe pentru certificatul de sănătate, o barieră semnificativă în calea comerțului.

Comerțul dintre Marea Britanie și UE a fost afectat de pandemie și de problemele legate de adaptarea companiilor la noile norme vamale, pe care se așteaptă să le îmbunătățească în timp, spune guvernul britanic.