• În câteva săptămâni, se așteaptă ca centrala nucleară Fukushima Daiichi, afectată de tsunami, să înceapă să elibereze apele reziduale radioactive.
  • Locuitorii se tem că evacuarea apei la 12 ani de la dezastrul nuclear ar putea aduce un nou eșec imaginii Fukushima.
  • „Fără un ocean sănătos, nu-mi pot câștiga existența”, a declarat Yukinaga Suzuki, un hangiu în vârstă de 70 de ani.

Sezonul de plajă a început în Japonia, ceea ce înseamnă fructe de mare pentru turiști și vremuri bune pentru proprietarii de afaceri. În Fukushima, acest lucru s-ar putea termina în curând. În câteva săptămâni, se așteaptă ca centrala nucleară Fukushima Daiichi, afectată de tsunami, să înceapă să elibereze apele reziduale radioactive tratate în mare, un plan foarte contestat care se confruntă încă cu proteste violente în Japonia și în afara ei, informează AP News.

Locuitorii se tem că evacuarea apei la 12 ani de la dezastrul nuclear ar putea aduce un nou eșec imaginii Fukushima și le-ar putea afecta afacerile și mijloacele de trai. Fără un ocean sănătos, nu-mi pot câștiga existența”, a declarat Yukinaga Suzuki, un hangiu în vârstă de 70 de ani de pe plaja Usuiso din Iwaki, la aproximativ 50 de kilometri la sud de centrală. Iar guvernul încă nu a anunțat când va începe eliberarea apei.

Nu este încă clar dacă, sau cât de dăunătoare va fi eliberarea, dar locuitorii spun că se simt shikataganai” – adică neajutorați. Suzuki a cerut oficialilor să rețină planul cel puțin până când sezonul de înot se va încheia la mijlocul lunii august.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Dacă mă întrebați ce părere am despre eliberarea apei, sunt împotriva ei, dar nu pot face nimic pentru a-l opri, deoarece guvernul a elaborat planul unilateral și îl va elibera oricum”, a declarat el. Eliberarea apei chiar în momentul în care oamenii înoată în mare este total deplasată, chiar dacă nu există niciun prejudiciu”.

Plaja, a spus el, se va afla în calea apei tratate care se deplasează spre sud pe curentul Oyashio din largul coastei de la Fukushima Daiichi. Guvernul și operatorul, Tokyo Electric Power Company Holdings sau TEPCO, sau TEPCO, s-au luptat să gestioneze cantitatea masivă de apă contaminată acumulată de la dezastrul nuclear din 2011 și au anunțat planuri de a o elibera în ocean în timpul verii.

Aceștia spun că planul este de a trata apa, de a o dilua cu apă de peste o sută de ori mai multă apă de mare și apoi de a o elibera în Oceanul Pacific printr-un tunel submarin. Procedând astfel, au spus ei, este mai sigur decât cer standardele naționale și internaționale.

Suzuki se numără printre cei care nu sunt pe deplin convinși de campania de conștientizare a guvernului, despre care criticii spun că nu face decât să sublinieze siguranța. Nu știm încă dacă este sigur”, a declarat Suzuki. Pur și simplu nu putem spune decât mult mai târziu”. Suzuki spune că oaspeții hanului său nu vor menționa problema apei dacă își anulează rezervările și că el ar trebui doar să ghicească. Le servesc oaspeților mei pește local proaspăt, iar casa de pe plajă este pentru ca vizitatorii să se odihnească și să se relaxeze. Oceanul este sursa mea de trai”.

Citește și