• Îndrumările legale ale guvernului american privind extinderea serviciilor de internet pentru iranieni au fost modificate în ciuda sancțiunilor impuse de SUA acestei țări.
  • Departamentul Trezoreriei SUA a emis vineri orientări care extind serviciile de internet disponibile pentru iranieni.
  • Musk nu a putut fi contactat pentru comentarii sau clarificări cu privire la autorizația Starlink de a opera în Iran.

Elon Musk, CEO-ul SpaceX, a primit undă verde din partea guvernului Statelor Unite pentru a activa serviciul de internet prin satelit Starlink pentru a ajuta iranienii care protestează împotriva morții unei femei aflate în custodia poliției.

Accesul la rețelele de socializare și la anumite tipuri de conținuturi este strict restricționat în Iran, iar sâmbătă au fost raportate întreruperi semnificative ale internetului în întreaga țară, unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă fiind întrerupt, ceea ce a lăsat milioane de iranieni deconectați. Departamentul Trezoreriei SUA a emis vineri orientări care extind serviciile de internet disponibile pentru iranieni, în ciuda sancțiunilor impuse de SUA țării.

Măsura a fost luată în urma protestelor mortale din Iran după moartea lui Mahsa Amini, o femeie de 22 de ani care a murit după ce a fost reținută de poliția moralității care a pus la îndoială modul în care purta vălul.

Recomandări

HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
PAKISTANUL, LOVIT DE PLOI
PIEPER SE RETRAGE DE LA C.E.
TAYLOR SWIFT AR PUTEA DEVENI ȘI ACTRIȚĂ
FRUMUSEȚEA CREATĂ DE A.I., PREMIATĂ

Sute de demonstranți furioși au fost arestați, iar mulțimea a ieșit pe străzile marilor orașe din Iran timp de opt nopți la rând. Televiziunea de stat a declarat că numărul morților în recentele revolte a crescut la 35, față de 17 anterior, inclusiv cel puțin cinci membri ai personalului de securitate.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că licența actualizată este de sine stătătoare și că oricine îndeplinește criteriile descrise în această licență generală își poate continua activitățile fără a solicita autorizații suplimentare. Musk nu a putut fi contactat pentru comentarii sau clarificări cu privire la autorizația Starlink de a opera în Iran.

Cu toate acestea, el a declarat luni că firma dorește să furnizeze serviciul de bandă largă prin satelit Starlink – deja furnizat Ucrainei pentru lupta sa împotriva invaziei Rusiei – iranienilor și că va cere o excepție de la sancțiuni. Iranul a restricționat accesul la rețelele de socializare Instagram și WhatsApp pe fondul protestelor, potrivit rezidenților și organizației de supraveghere a internetului NetBlocks.

Azadeh Akbari, de la Universitatea din Twente, a declarat că închiderea digitală din Iran este o continuare a deceniilor de filtrare a internetului de către guvernul iranian. Ea a dat exemple de filtrare a tastaturii și de arestare a jurnaliștilor ca mijloc de reducere a accesului.