• Guvernul din Ucraina a lăudat conexiunea cu SpaceX pentru terminalele Starlink, în ciuda unei relaţii sinuoase cu miliardarul Elon Musk.
  • Musk a avut dezacorduri publice cu guvernul ucrainean cu privire la cine ar trebui să finanţeze costul furnizării şi utilizării terminalelor Starlink.
  • „Discutăm acum despre achiziţionarea unui alt transport mare de mii de Starlinks pentru Ucraina”, a adăugat ministrul ucrainean.

Guvernul ucrainean a lăudat compania americană SpaceX, deţinută de miliardarul Elon Musk, pentru că i-a ajutat pe ucraineni să utilizeze terminalele mobile prin satelit Starlink. Ministrul ucrainean al transformării digitale, Mykhailo Fedorov, a declarat într-un interviu acordat Interfax că ministerul a adus peste 22.000 de terminale Starlink în Ucraina cu ajutorul donatorilor internaţionali şi al SpaceX.

„Suntem în comunicare directă atât cu SpaceX, cât şi cu Elon Musk. Am avut anumite probleme în teritoriile ocupate temporar şi în zonele de luptă, dar acest lucru face parte din trecut”, a spus ministrul ucrainean. Musk a avut dezacorduri publice cu guvernul ucrainean cu privire la cine ar trebui să finanţeze costul furnizării şi utilizării terminalelor Starlink, precum şi cu privire la ideile sale de negociere a unui sfârşit al războiului.

În octombrie, CNN a relatat în exclusivitate că SpaceX a cerut ajutorul Departamentului american al Apărării pentru a plăti serviciul, afirmând că „operaţiunea a costat SpaceX 80 de milioane de dolari şi va depăşi 100 de milioane de dolari până la sfârşitul anului”.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

SpaceX a avertizat Pentagonul că ar putea înceta să finanţeze serviciul din Ucraina dacă armata americană nu va contribui cu zeci de milioane de dolari pe lună. Însă, ulterior, Musk s-a răzgândit.„La naiba cu asta … chiar dacă Starlink încă pierde bani & alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, vom continua să finanţăm gratuit guvernul Ucrainei”, a scris Musk pe Twitter.

Fedorov a indicat că relaţia cu miliardarul american este acum mult mai bună.

„Dacă există o problemă de conectivitate în prima linie, SpaceX ne ajută să o rezolvăm foarte repede pentru ca Starlink să funcţioneze. Au existat unele discuţii publice în ceea ce priveşte problemele financiare, dar Musk a asigurat atât în public, cât şi în privat, că Starlink va continua să funcţioneze indiferent de problemele financiare care vor apărea. Discutăm acum despre achiziţionarea unui alt transport mare de mii de Starlinks pentru Ucraina. Primesc un feedback foarte rapid. Văd că vor să ne ajute şi că ne ajută”, a adăugat ministrul ucrainean.