• Elon Musk a respins personal o cerere ucraineană de a extinde serviciul său de internet prin satelit în Crimeea, directorul general al SpaceX temându-se că un efort de recucerire a peninsulei de la forțele rusești ar putea duce la un război nuclear.
  • Musk și guvernul SUA au furnizat Kievului mii de sisteme Starlink, permițând forțelor ucrainene să comunice în zone care anterior erau zone moarte.
  • Nici SpaceX, nici Ministerul ucrainean al Apărării nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Elon Musk a respins personal o cerere ucraineană de a extinde serviciul său de internet prin satelit în Crimeea, directorul general al SpaceX temându-se că un efort de recucerire a peninsulei de la forțele rusești ar putea duce la un război nuclear, potrivit unui raport publicat marți.

După invazia Rusiei în Ucraina în februarie, Musk și guvernul SUA au furnizat Kievului mii de sisteme Starlink, permițând forțelor ucrainene să comunice în zone care anterior erau zone moarte.

Cerințele reduse de energie ale receptoarelor de satelit ale serviciului au permis conectarea acestuia la drone de recunoaștere, a relatat Yahoo News, oferind informații valoroase în timp real despre mișcările rușilor și posibilitatea de a le ținti.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Dar în ultima vreme au apărut probleme. Săptămâna trecută, Financial Times a relatat că serviciul a suferit întreruperi catastrofale” pe linia frontului, ceea ce a dus la speculații că a fost oprit în zonele controlate de Rusia – poate pentru a împiedica Kremlinul să exploateze el însuși rețeaua.

Pe Twitter, Musk a declarat că nu poate comenta condițiile de pe câmpul de luptă, spunând că este clasificat”. Dar vorbind cu analistul politic Ian Bremmer de la Eurasia Group la sfârșitul lunii septembrie, Musk a părut să confirme că serviciul de satelit a fost dezactivat în mod intenționat. Nici SpaceX, nici Ministerul ucrainean al Apărării nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Musk, vorbind cu Bremmer, a declarat că a fost rugat de Ministerul Apărării din Ucraina să activeze Starlink în Crimeea, care a fost invadată și anexată ilegal de Rusia în 2014. Potrivit lui Bremmer, Musk a refuzat, având în vedere potențialul de escaladare”.

Potrivit lui Bremmer, Musk a afirmat că a vorbit recent cu președintele rus Vladimir Putin, afirmând că este pregătit să negocieze” (Musk a propus luna aceasta un plan de pace pentru Ucraina ,considerat ca fiind aliniat cu interesele rusești). În acea conversație, Putin ar fi amenințat că va folosi arme nucleare dacă Ucraina va încerca să recucerească peninsula Crimeea, care servește drept bază pentru forțele navale rusești din Marea Neagră.

Forțele rusești pierd teren în sudul Ucrainei și au pierdut suprafețe uriașe în estul Ucrainei, în timp ce se îndreaptă spre regiunile pe care Rusia a declarat că le-a anexat, ceea ce a stârnit îngrijorarea experților în controlul armamentului cu privire la posibilitatea ca Putin și consilierii săi de top să se gândească la un atac cu o bombă nucleară din vastul lor arsenal, în încercarea de a-și opri pierderile.