Elon Musk: „Nu există nicio șansă ca Putin să piardă războiul din Ucraina”

FILE PHOTO: Elon Musk, Chief Executive Officer of SpaceX and Tesla and owner of X, formerly known as Twitter, attends the Viva Technology conference dedicated to innovation and startups at the Porte de Versailles exhibition centre in Paris, France, June 16, 2023. REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo

Poziția lui Musk privind războiul din Ucraina a fost mereu incertă. Deși miliardarul a livrat Kievului mii de terminale Starlink, ajutând astfel trupele ucrainene să aibă acces la internet, a propus și ca Ucraina să cedeze teritorii Rusiei pentru a ajunge la pace, scrie Le Figaro.

Luni, 12 februarie, în timpul unei întâlniri organizate pe X, Musk a afirmat că „nu există nicio șansă” ca Putin să piardă războiul.

Discuții cu republicanii

CEO-ul Tesla și SpaceX a făcut afirmațiile în cadrul unei discuții cu senatorul republican din Wisconsin, Ron Johnson, care a spus că „cei care cred că Ucraina va ieși victorioasă din conflict trăiesc într-o lume fantastică”. Și alți republicani au luat parte la conversație, inclusiv senatorul din Ohio, JD Vance și din Utah, senatorul Mike Lee, care s-au opus o vreme îndelungată ajutorului suplimentar pentru Ucraina.

Fostul candidat republican la prezidențiale, Vivek Ramaswamy, s-a aflat de asemenea printre participanții la discuție. Ca și invitații săi, Musk însuși a declarat că este împotriva ajutorului propus de Senat de a oferi Ucrainei un ajutor suplimentar de 60 de miliarde de dolari. „Cheltuiala asta nu ajută Ucraina. Prelungirea războiului nu o ajută”, a spus el.

Nu este prima data când miliardarul se poziționează astfel în această chestiune. În octombrie 2023, Musk a publicat o fotografie ironică pe X, portretizându-l pe Zelenski „tensionat”, alături de descrierea „Când au trecut 5 minute de când n-ai mai cerut ajutor de miliarde de dolari”.

Deși Musk a ajutat Ucraina cu numeroși sateliți Starlink, la începutul războiului, miliardarul a adoptat acum o poziție mai controversată în ceea ce privește conflictul.

Acuzații împotriva lui Musk

Recent, serviciile de informații ucrainene, de exemplu, l-au acuzat pe Musk că a livrat sisteme Starlink către Moscova, lucru pe care îl neagă, la fel ca și Kremlinul.

În septembrie, miliardarul a sugerat că a prevenit un atac ucrainean asupra unei baze navale din Rusia, atunci când a refuzat cererea Kievului de a activa accesul la internet prin Starlink în Marea Neagră, aproape de Crimeea anexată de Moscova. 

Mai mult, Musk a fost deseori acuzat că îl simpatizează pe Putin. În timpul întâlnirii de luni, Musk a condamnat această acuzație, numind-o „absurdă” și argumentând că „probabil, companiile lui au făcut mai mult ca oricine altcineva ca să slăbească Rusia”.

În timpul interviului cu Tucker Carlson, Putin și-a exprimat admirația pentru Musk, pe care l-a descris ca fiind o „persoană inteligentă” și un „adevărat talent în business”.

Citește și

Exit mobile version