Emil Boc a vorbit într-un interviu pentru Aleph News despre copacii urbani din Cluj, construcția metroului din Cluj și Alianța Vestului.
Reporter: Spuneți-mi vă rog care e treaba cu copacii urbani? Primăria cumpără copacii aceștia urbani cu 70 de euro bucata?
Emil Boc: Nu. Vom cumpără unu, și dacă vor fi eficienți vom cumpără 3, pentru că așteptăm să vedem dacă se confirmă ceea ce se spune, că este o soluție extrem de inovativă. Deocamdată ea se practică în marile capitale europene. Noi am încheiat un acord cadru, asta înseamnă că putem cumpără maxim trei. Vom începe cu un copac din acesta, care va contribui la reducerea poluării în zona centrală a orașului.
Reporter: Când va fi achiziționat acest copac?
Emil Boc: Termenul de depunere a ofertei este până în 20 octombrie.
Reporter: Deci anul viitor la început am putea avea acest copac.
Emil Boc: Da, anul viitor ar urmă să fie livrat și această soluție inovativă , repet, o regășiți și la Berlin, și la Valencia, și la Bruxelles. Noi ne orientăm după ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană. Politică noastră este orientată după calitatea viețîi din vest, adică dacă această soluție inovativă contribuie la creșterea calitățîi aerului, o vom implementa. Dacă nu, nu o vom implementa.
Reporter: Nu vi s-a părut prea mare prețul?
Emil Boc: Păi dumneavostră ați trecut acolo un preț care este unul de referință. Eu sunt convins că în urmă licitației valoarea va fi mult mai mică, și de aceeea vom cumpără unul și nu trei.
Reporter: Ok. De ce scrieți doar în engleză pe Twitter? Nu credeți că în felul asta îi ignorați pe cei care v-au votat, români și maghiari?
Emil Boc: Am și, și. Dacă va uitați am și postări în limba română, și postări în limba engleză, pentru că fiind membru al Comitetului European al Regiunilor, doresc să cunoască și cei din Uniunea Europeană lucrurile care se întâmplă la Cluj. Prin această modalitate asigur vizibilitatea Clujului în întreagă Uniune Europeană.
Reporter: Credeți că dumneavoastră promovați Clujul?
Emil Boc: Categoric da, pentru că prin aceste postări arăți lucrurile care se întâmplă în comunitatea ta, lucruri care nu sunt mai prejos decât cele care se întâmplă , repet, la Bruxelles, la Paris, la Valencia sau la Lyon. Gândiți-va că orașul nostru a ajuns în finala pentru capitală europeană a inovării, adică în primele șase orașe din Uniunea Europeană dintr-un număr de peste 100 care s-au înscris în competiție, și am fost la aceeași masă cu Lyon-ul, cu Valencia, cu Viena și cu alte orașe importante din Uniunea Europeană. Deci eu cred că avem motive să arătăm că și noi suntem europeni, că și noi avem modele de bune practică.
Reporter: Credeți că e important pentru un primar să fie activ pe Twitter?
Emil Boc: Este important pentru comunitatea pe care o reprezintă să oamenii ce se întâmplă în comunitatea respectivă, pentru că aceste informații sunt de interes public, nu sunt de interes personal. Acolo nu public poze cu mine în spațiu privat sau hobby-urile mele. Acolo prezint realizări ale comunitățîi, proiecte ale comunitățîi sau strategii pe care orașul le are și, repet, modele pe care și noi le avem în România.
Reporter: V-ați gândit vreodată la faptul că scrieți în engleză, că în Cluj oricum majoritatea știu engleză?
Emil Boc: Nu, nu la asta m-am gândit, deși e un lucru îmbucurător că suntem pe primul loc la ceva în Uniunea Europeană, la faptul că stăpânim două limbi străine, deci elevii care termină liceul în România sunt din punctul acesta de vedere cei mai avansați din Uniunea Europeană pentru că au o cunoaștere a două limbi străine. Nicăieri în Uniunea Europeană nu mai există un asemenea grad ridicat de cunoaștere a cel puțîn două limbi străine la finalizarea liceului. Dar, repet, public atât în limba română cât și în limba engleză, pentru motivul că aceste lucruri care se întâmplă în Cluj-Napoca să fie cunoscute și în afară.
Reporter: Mai mergeți la sala?
Emil Boc: Nu.
Reporter: Faceți alt sport?
Emil Boc: Nu. Nu merg la sala pentru că sunt închise sălile, și nu pot să frecventez nici piscina unde mergeam de obicei pentru înot și nici sala pentru că s-au restrâns foarte mult condițiile și în condițiile acestea nu mai merg la sala.
Reporter: Construcția metroului din Cluj va dura mai puțin decât cea a metroului din București-Drumul Taberei?
Emil Boc: Eu cred că da pentru că noi suntem deja într-o fază destul de avansată raportat la termenul de începere a lucrărilor și oarecum se aliniază și astrele mai bine pentru noi poate decât pentru București pentru că acum Uniunea Europeană susține cu toată convingerea tot ce înseamnă tehnologii verzi nepoluante și alternative la mășînă că mijloc de transport. Deci nimerim pe un context 2021-2027 în care întreagă Uniune Europeană sprijină modalitățile alternative de la mășină . Este obiectivul Uniunii Europene că până în 2050 Uniunea Europeană să devină neutră din punct de vedere climatic, adică gazele cu efect de seră să fie practic reduse drastic , cât produci atâta să și stochezi, adică să nu produci mai multe gaze cu efect de seră decât se elimina prin proceduri, iar prin transportul alternativ la mășînă, tren de mare viteză, tren metropolitan, metrou, autobuze electrice, tramvaie, prin toate aceste mijloace diminuăm gazele cu efect de seră, dioxidul de carbon din atmosfera, îmbunătățim sănătatea oamenilor iar noi am înțeles de mult această prioritate a Uniunii Europene, se pliază pe o necesitatea noastră. Este obligatoriu că la Cluj să trecem la un mijloc alternativ la mășînă , și atunci suntem în faza finalizării studiului de prefezabilitate, vom trece la studiul de fezabilitate, la organizarea licitației și la execuție, și vom putea utiliza inclusiv bani europeni pentru a începe construcția metroului.
Reporter: Dacă vi s-ar cere funcția de premier, ați accept-o? Dar pe cea de președinte?
Emil Boc: Exclus. Nu mă interesează nici una nici altă. Pe una am exersat-o , pe cealaltă am văzut-o. Cu alte cuvinte, este loc pentru alțîi . Pe mine mă interesează că viața la Cluj să fie cât mai bună pentru cetățenii pe care îi reprezint și care mi-au acordat o uriașă încredere.
Reporter: Cum merge alianța vestului? Ce ați făcut până acum?
Emil Boc: Am reușit să deblocăm Autostrada Transilvania și iată că acest proiect merge mai departe. Chiar luna trecută s-a semnat la Cluj un alt tronson de 31 de kilometri din Autostrada Transilvania, și acest lucru este extraordinar. Doi, am reușit să prindem o finanțare de peste un miliard de euro, rectificarea caii ferate Cluj-Episcopia Bihorului, care va însemna că dacă acum faci trei ore de la Oradea la Cluj, vei face o ora și 30 de minute, maxim o ora și 45 de minute, până în aeroportul din Cluj, pentru că prin proiectul trenului metropolitan , creăm o stație inclusiv la aeroportul din Cluj pentru că și noi să fim conectați gara-aeroport la fel că marile capitale europene. Și de asemenea am obținut și sperăm să se confirme în această toamna că mai mult resurse europene din exercițiul financiar 2021-2027 să rămână la nivel regional pentru a putea construi de exemplu la Cluj un puternic hub al inovării, Digital Innovation Hub. Acest avantaj competitiv al Clujului și al regiunii noastre este recunoscut deja în Europa. Ați văzut, am fost în finală pentru Capitală Europeană a Inovării. Un avantaj competitiv, resursele de talent pe care le are Clujul prin universități, trebuie puse în valoare. Un puternic centru de inteligență artificială, tot la Cluj-Napoca, pentru avem aceste resurse și de unde vin slujbele viitorului bine plătite, din acest domeniu al inovării vor veni aceste resurse importante, și pe aceatsa cale cred eu că deja ne-am atins principalele obiective, că împreună cu guvernul să aducem mai mulți bani europeni pentru Romaniam pentrucă în ultima instanța o regiune puternică înseamnă o Românie puternică. România trebuie să aibă mai multe motoare, nu doar Bucureștiul, motoare economice de dezvoltare, pentru că un avion nu merge cu un singur motor. Un avion merge cu patru motoare, sau cu mai multe motoare, o țară merge în direcția bună.
Reporter: Dacă o să între U în Liga 1, cu cine veți ține când va juca cu CFR?
Emil Boc: Întotdeauna am declarat, nu e un secret că sunt un suporter al Universitățîi Cluj, dar am un respect deosebit și susțin prin toate mijloacele și echipa CFR. Sunt prin ADN suporter al Universității dar, repet, mă bucur și susțin orice demers al CFR-ului pentru că până la urmă este o carte de vizită a orașului și ne bucurăm de fiecare reușită a lor, iar a-l avea pe Dan Petrescu la Cluj este mare lucru, va spun, puține cluburi din Uniunea Europeană, ale unor cluburi importante, au șansă să-l aibă pe Dan Petrescu. De aceea l-am și propus să fie cetățean de onoare al muncipiului Cluj-Napoca și va fi imediat ce se va constitui noul noul consiliu local după alegeri.