• Incendiile de vegetație în curs de desfășurare din Franța au eliberat deja cantități record de carbon în atmosferă, au arătat noile date din satelit.
  • Datele privind emisiile din sud-vestul Europei oferă o reflectare a mărimii și a persistenței incendiilor, a declarat Mark Parrington, cercetător senior la CAMS.
  • Spania a înregistrat, de asemenea, emisii record de incendii de vegetație în timpul unui val de căldură de la jumătatea lunii iulie.

Potrivit unor noi date din satelit, incendiile de vegetație din Franța au eliberat deja cantități record de carbon în atmosferă. Incendiile, care au mistuit mari părți din sud-vestul regiunii Gironde, au eliberat aproape 1 milion de tone metrice de carbon în perioada iunie-august, potrivit Serviciului de monitorizare atmosferică Copernicus (CAMS) al Uniunii Europene.

Această cantitate este aproximativ egală cu emisiile anuale de dioxid de carbon de la 790.000 de mașini.
În ultimele două decenii, Franța a înregistrat o medie de aproximativ 300.000 de tone de emisii anuale de carbon provenite din incendii.

Singurul an care s-a apropiat de recordul înregistrat de Franța în această vară este 2003 – întâmplător, același an în care a început monitorizarea prin satelit. Atunci, în urma căldurii intense și a condițiilor uscate din timpul verii, aproximativ 650.000 de tone de carbon au fost eliberate de incendiile din perioada iunie-august.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Datele privind emisiile din sud-vestul Europei oferă o reflectare a mărimii și a persistenței incendiilor, a declarat Mark Parrington, cercetător senior la CAMS. Acest lucru, a adăugat el, este legat de faptul că plantele și copacii din regiune au devenit mai inflamabili în condiții de lungă durată, mai uscate și mai calde. Incendiile de vegetație în curs de desfășurare din Franța au eliberat deja cantități record de carbon în atmosferă, au arătat noile date din satelit.

Incendiile, care au ars mari părți din sud-vestul regiunii Gironde, au eliberat aproape 1 milion de tone metrice de carbon din iunie până în august, potrivit Serviciului de monitorizare atmosferică Copernicus (CAMS) al Uniunii Europene. Această cantitate este aproximativ egală cu emisiile anuale de dioxid de carbon de la 790.000 de mașini.

În ultimele două decenii, Franța a înregistrat o medie anuală de aproximativ 300.000 de tone de emisii de carbon provenite din incendii. Singurul an care s-a apropiat de recordul înregistrat de Franța în această vară este 2003 – întâmplător, același an în care a început monitorizarea prin satelit. În urma căldurii intense din timpul verii și a condițiilor uscate de atunci, aproximativ 650.000 de tone de carbon au fost eliberate de incendiile din perioada iunie-august.

Spania înregistrează emisii record

Spania a înregistrat, de asemenea, emisii record de la incendii de vegetație în timpul unui val de căldură de la jumătatea lunii iulie, a raportat luna trecută CAMS. Prin comparație, incendiile din Portugalia au dus la emisii mai mici decât în anii precedenți. Peste 60.000 de hectare au ars până în prezent în Franța în acest an, de șase ori mai mult decât media pe un an întreg din 2006 până în 2021, potrivit datelor furnizate de Sistemul european de informații privind incendiile forestiere.

În timp ce emisiile Franței sunt destul de neglijabile când vine vorba de emisiile globale de incendii de pădure, a declarat Parrington, incendiile au un impact mare asupra calității aerului regional. S-a constatat, de asemenea, că fumul reduce producția de energie solară, în unele cazuri cu aproape jumătate. Acest lucru se datorează faptului că micile particule în suspensie din aer provenite din incendii pot împiedica energia solară să ajungă la panouri.