• Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a discutat, duminică, aproape două ore cu omologul său rus, Vladimir Putin.
  • Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au analizat toate opţiunile pentru evitarea unui conflict militar major în Ucraina.
  • Preşeditele Republicii a discutat, prin telefon și cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a discutat, duminică, aproape două ore cu omologul său rus, Vladimir Putin. Discuția cu Vladimir Putin a fost urmată de o nouă discuție telefonică cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în efortul de evitare a unui război în Ucraina.

„Conversaţia telefonică a lui Emmanuel Macron cu Vladimir Putin a durat o oră şi 45 de minute. Preşeditele Republicii discută acum prin telefon cu preşedintele Zelenski”, a comunicat Palatul Elysée, potrivit postului BFMTV.

Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au analizat toate opţiunile pentru evitarea unui conflict militar major în Ucraina.

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ

Sâmbătă seară, Preşedinţia Franţei anunţase că Emmanuel Macron intenţionează să depună toate eforturile necesare pentru evitarea unui atac militar al Rusiei împotriva Ucrainei.

„Această conversaţie se înscrie în cadrul ultimelor eforturi posibile şi necesare pentru evitarea unui conflict major”, a comunicat Preşedinţia Franţei, sâmbătă seară, după ce Vladimir Putin vorbise cu Volodimir Zelenski.

„Riscul unui conflict declanşat de Rusia este foarte ridicat. Preşedintele Republicii va asuma toate riscurile pentru a menţine stabilitatea şi pacea în Europa. Dacă vor fi necesare noi deplasări în acest scop, le va face”, a subliniat Palatul Élysée.

Macron și Putin sunt de acord să încerce să ajungă la o încetare a focului în estul Ucrainei

Președinții francez și rus, Emmanuel Macron și Vladimir Putin, au convenit să încerce să ajungă la o încetare a focului în estul Ucrainei, a anunțat, duminică, Palatul Elysee, după schimbul telefonic îndelungat dintre cei doi șefi de stat.

S-a exprimat o îngrijorare serioasă cu privire la deteriorarea bruscă a situației pe linia de contact în Donbass. Președintele Rusiei a menționat că motivul escaladării îl reprezintă provocările forțelor de securitate ucrainene. De asemenea, s-a atras atenția și asupra aducerii în Ucraina, de către țările NATO, de arme și muniții moderne, care împinge Kievul către o soluție militară a așa-numitei probleme Donbas.

S-a subliniat, din nou, că Kievul nu face decât să imite procesul de negociere, refuzând să pună în aplicare acordurile de la Minsk și acordurile ajunse în format Normandia.

Președinții celor două țări au considerat oportună intensificarea căutării de soluții pe cale diplomatică prin ministerele de externe și consilierii politici ai liderilor țărilor participante la formatul Normandia. Aceste contacte sunt concepute pentru a ajuta la restabilirea încetării focului și pentru a asigura progrese în rezolvarea conflictului din jurul Donbass.

Având în vedere toate acestea, Vladimir Putin a reiterat necesitatea ca Statele Unite și NATO să ia în serios cererile Rusiei de garanții de securitate și să le răspundă în mod concret și la obiect.

S-a convenit continuarea contactelor la diferite niveluri.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a vorbit și cu Emmanuel Macron, a cerut o „încetare imediată a focului”.

Președintele francez și președintele rus au convenit să organizeze o întâlnire a grupului de contact în viitorul apropiat pentru a discuta despre încetarea focului în estul Ucrainei.