• Apelul dintre Zelenski și Macron vine înaintea unei conversații așteptate duminică dintre Macron și președintele rus Vladimir Putin.
  • Zelensky a discutat cu președintele francez „nevoia și posibilele modalități de detensionare imediată”.
  • În timp ce forțele armate ucrainene și separatiștii pro-ruși se acuză reciproc de încălcări grave ale încetării focului, tensiunile continuă să crească la granița ucraineană, unde sunt masate trupe rusești.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a avut o conversație „urgentă” cu președintele francez Emmanuel Macron în care a discutat despre „nevoia și posibilele modalități de detensionare imediată”, în timp ce SUA și aliații insistă că Rusia se deplasează pentru a conduce un atac asupra Ucrainei.

„Am avut o conversație urgentă cu președintele Emmanuel Macron”, a scris Zelenski pe Twitter sâmbătă. „L-am informat despre agravarea situației din prima linie, pierderile noastre, bombardarea politicienilor [Ucrainei] și a jurnaliștilor internaționali. S-a discutat despre necesitatea și posibilele modalități de detensionare imediată și de reglementare politico-diplomatică.Apelul dintre Zelensky și Macron vine înaintea unei conversații așteptate duminică dintre Macron și președintele rus Vladimir Putin.

Emmanuel Macron s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenski. Acesta din urmă a dat asigurări că nu vrea să „riposteze la provocările” Rusiei. Palatul Elysée asigură că aceste discuții diplomatice sunt „ultimele eforturi posibile și necesare pentru a evita un conflict major”.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
SÂMBĂTĂ VEZI FINALA EUROVISION
NASA VREA TREN PE LUNĂ
COREEA DE NORD LANSEAZĂ ALT SISTEM DE RACHETE
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU

Șeful NATO spune că „toate semnele indică faptul că Rusia plănuiește un atac la scară largă” asupra Ucrainei. „Suntem cu toții de acord că riscul unui atac este foarte mare„, a adăugat el, în timp ce NATO a anunțat în cursul serii că își transferă personalul din Ucraina de la Kiev la Lviv, în vestul țării, și la Bruxelles.

Un grup de jurnalişti, inclusiv de la agenţia franceză AFP, CNN și Fox News au intrat sâmbătă sub un tir de mortiere când îl însoţeau pe ministrul de interne al Ucrainei în prima linie.

Apelul dintre Zelenski și Macron vine înaintea unei conversații așteptate duminică dintre Macron și președintele rus Vladimir Putin.