• Se pare că Parisul a informat că summitul ar trebui să fie văzut ca „începutul unei frumoase prietenii reînnoite”.
  • Guvernul britanic este clar că, în timp, ar dori un acord bilateral cu Parisul care să permită Londrei să îi returneze imediat pe cei care sosesc pe coastele britanice în mod ilegal din Franța.
  • Cu toate acestea, se lucrează progresiv, astfel încât nu se așteaptă ca o cerere specifică să fie făcută de Sunak în timpul reuniunii.

Se așteaptă ca Emmanuel Macron să respingă apelurile britanicilor de a-i returna în Franța pe solicitanții de azil de pe ambarcațiuni mici, după ce apelurile sale pentru rute mai sigure și legale către Marea Britanie au fost ignorate.

Președintele francez nu îl va stânjeni în mod public pe Rishi Sunak în legătură cu această problemă, care s-ar putea dovedi o piedică majoră în calea speranțelor de realizare a unui progres atunci când cei doi se vor întâlni vineri la Paris. Dar sursele au precizat că Macron nu a oscilat în poziția sa.

Înainte de primul summit Marea Britanie-Franța din ultimii cinci ani, o sursă diplomatică franceză a declarat că planul recent dezvăluit de Sunak de a refuza toți migranții aflați pe ambarcațiuni mici nu a convins Parisul să își schimbe poziția. „Evaluarea generală nu s-a schimbat”, au spus aceștia.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Și, făcând referire la apelurile pentru ca mai multe ambarcațiuni mici să fie oprite înainte de a părăsi plajele franceze, au adăugat: „Nu poți rezolva problema doar cu mai multă poliție pe coastă”.

Se pare că Parisul a informat că summitul ar trebui să fie văzut ca „începutul unei frumoase prietenii reînnoite”. Guvernul britanic este clar că, în timp, ar dori un acord bilateral cu Parisul care să permită Londrei să îi returneze imediat pe cei care sosesc pe coastele britanice în mod ilegal din Franța. Cu toate acestea, se lucrează progresiv, astfel încât nu se așteaptă ca o cerere specifică să fie făcută de Sunak în timpul reuniunii.

Printre punctele cheie care se așteaptă să fie discutate în cadrul reuniunii:

  • Ideea ca Regatul Unit să „forjeze o nouă relație” cu Franța după acordul comercial istoric post-Brexit de săptămâna trecută.
  • Modul în care guvernul britanic consideră că ultima legislație privind navele mici va face din Marea Britanie o destinație mai puțin atractivă. Macron este dornic de detalii suplimentare.
  • Un accent pe mai multe probleme, inclusiv imigrația, asigurarea aprovizionării cu energie, reducerea terorismului și asigurarea că Putin este învins în Ucraina.

Marea Britanie și Franța sunt pregătite să încheie un acord privind rachetele pentru a consolida NATO.
Laburiștii au declarat că summitul va fi un „eșec total” dacă nu se va ajunge la un acord de returnare cu Franța.