• Macron încă mai „visează” să excludă Rusia şi China de pe continentul african, a acuzat joi Moscova.
  • „Visele de a menţine o influenţă exclusivă în Africa şi de a împiedica alţi participanţi, în special Rusia şi China, sunt încă vii la Paris” , a criticat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse.
  • „Acest lucru este evident” , a insistat ea, întrebată cu privire la deplasarea de patru zile efectuată săptămâna trecută de Emmanuel Macron în Africa.

Preşedintele francez Emmanuel Macron încă mai visează” să excludă Rusia şi China de pe continentul african, a acuzat joi Moscova, după un turneu al preşedintelui francez în Africa Centrală, unde el a proclamat sfârşitul epocii Françafrique” (Francafrica), scrie presa franceză.

Visele de a menţine o influenţă exclusivă în Africa şi de a împiedica alţi participanţi, în special Rusia şi China, sunt încă vii la Paris” , a criticat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, Maria Zaharova, în timpul unei conferinţe de presă.

„Acest lucru este evident” , a insistat ea, întrebată cu privire la deplasarea de patru zile efectuată săptămâna trecută de Emmanuel Macron în Africa.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
TAYLOR SWIFT BATE RECORDURILE SPOTIFY
TIKTOK AR PUTEA FI INTERZIS ÎN SUA PÂNĂ ÎN 2025
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT

Pe 2 martie, preşedintele francez a dat asigurări că epoca Françafrique este depăşită” , afirmând că Franţa este de acum un „interlocutor neutru” în Africa.

În ultimi ani, Franţa s-a străduit să o rupă cu Françafrique” , cu practicile sale opace şi reţelele sale de influenţă moştenite din colonialism.

Însă, pe continentul african i s-a reproşat lui Emmanuel Macron că îşi continuă întrevederile cu lideri africani consideraţi autoritari, într-un context în care influenţa şi prezenţa franceză sunt tot mai mult puse în discuţie.

Întărită cu mercenarii grupului privat Wagner şi cu campanii de dezinformare – ceea ce ea dezminte -, Rusia depăşeşte tot mai mult Franţa în această sferă de influenţă istorică franceză.

Parisul stabileşte el însuşi ţările africane selecţionate, unde el este gata să închidă ochii asupra loviturilor de stat militare şi numeroaselor încălcări ale drepturilor omului, atât timp cât acestea urmează orbeşte” interesele sale, a mai denunţat Zaharova.

Potrivit acesteia, „tineretul, elitele ţărilor africane văd din ce în ce mai clar în ce măsură atitudinea Parisului faţă de acest continent rămâne contradictorie şi arogantă” .

Africanii şi-au câştigat de multă vreme dreptul de a fi prieteni cu cine vor ei” , a mai declarat Maria Zaharova.