• Franţa este gata „să însoţească” Georgia spre statutul de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.
  • Această declarație intervine după două zile de manifestații violente în Georgia și după retragerea, joi dimineață, de către autorități a unei legi considerate represive de către criticii săi
  • Georgia şi-a exprimat oficial dorinţa de a adera la UE şi NATO.

Franţa este gata să însoţească” Georgia spre statutul de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului francez al Afacerilor Externe, în contextul în care în această țară au loc proteste față de legi considerate anti-europene, scrie presa franceză.

Manifestanții pro-europeni din Georgia au ieșit în stradă și s-au confruntat cu forțele de ordine după ce a fost propus un proiect de lege care prevede ca ONG-urile care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să fie înregistrate drept agenţi străini”.

Proiectul a fost inspirat dintr-o lege similară din Rusia care, spun organizaţiile pentru drepturile omului, este folosită pentru a reprima mass-media şi organizaţiile critice.

Recomandări

POLITICO: IOHANNIS „VÂNEAZĂ” JOB DE TOP
BĂLAN POATE ASIGURA VOT ELECTRONIC
A.I. ÎȚI ADUCE AMINTIRILE DIN COPILĂRIE
ALTMAN ÎNCEPE TRAINING CU URMĂTORUL MODEL A.I.
PROTESTE DE AMPLOARE ÎN GEORGIA
DEFICITUL BUGETAR S-A DUBLAT

Potrivit purtătoarei de cuvânt a MAE francez, Anne-Claire Legendre, textul de lege ,,contribuia la discreditarea activităţii organizaţiilor nonguvernamentale şi media, şi mergea împotriva sprijinului larg acordat de populaţia georgiană perspectivei europene a ţării” .

Anne-Claire Legendre a reiterat, în cadrul unei conferinţe de presă, dorinţa Franţei de a vedea Georgia reluând calea eforturilor sale pentru consolidarea unui stat de drept” şi accelerând reformele sale” , care se înscriu pe drumul spre statutul de ţară candidată” la aderare la UE.

Şi noi suntem gata să însoţim Georgia pe acest drum” , a continuat purtătoarea de cuvânt a MAE francez.

Pe 18 februarie, şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna a discutat cu omologul său georgian Ilia Darciaşvili, cu privire la integrarea Georgiei în UE.

Georgia şi-a exprimat oficial dorinţa de a adera la UE şi NATO.

Însă mai multe măsuri recente ale guvernului georgian actual – printre care proiectul de lege ce prevedea înregistrarea organizaţiilor care primesc din străinătate peste 20% din finanţările lor drept agenţi străini” au pus sub semnul îndoielii aspiraţiile sale pro-occidentale, opoziţia acuzându-l că susţine Moscova.

Opoziţia georgiană a lansat joi un nou apel la manifestaţii, după două zile de ciocniri, în pofida faptului că autorităţile au anunţat retragerea textului de lege considerat represiv de către detractorii săi.

Moscova şi Tbilisi s-au confruntat în 2008 într-un scurt război câştigat de armata rusă.