• Consiliul Europei și-a exprimat „îngrijorarea” într-un raport publicat joi.
  • Organismul a salutat, de asemenea, „eforturile serioase” depuse în Ungaria pentru a primi persoanele care fug de războiul din Ucraina.
  • În septembrie 2022, PE a adoptat un raport conform căruia Ungaria, condusă de Viktor Orban, nu este o democraţie autentică, ci un „regim hibrid de autocraţie electorală” .

Consiliul Europei a publicat joi un raport în care își exprimă „îngrijorarea” privind afirmaţiile bazate pe ură şi „xenofobia tot mai prezente în discursul politic” din Ungaria, avându-i ca ţinte pe solicitanţii de azil, romi, musulmani şi membrii minorităţilor sexuale, relatează Le Fiagro.

„Personalităţile publice, inclusiv responsabilii politici de toate orientările, sunt încurajate energic să ia poziţie rapid, ferm şi public împotriva discursurilor care incită la ură” , a precizat Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei, organism al Consiliului Europei, în prezentarea raportului său, care acoperă perioada 2018-2022.

Comisia se declară „preocupată” de adoptarea unor legi care au adus „gravă atingere” drepturilor solicitanţilor de azil, precum şi persoanelor LGBT, în special în timpul stării de urgenţă instaurate pentru a combate pandemia de COVID-19.

Recomandări

PUTIN ÎL VIZITEAZĂ PE KIM
NETANYAHU DIZOLVĂ CABINETUL
MACRON ARUNCĂ PARTIDUL ÎN AER
BELGIA PIERDE ÎN FAȚA SLOVACIEI
ROMÂNIA ÎNVINGE UCRAINA
NATO, ÎN ALERTĂ

Instituţia deplânge segregarea faţă de populaţiile de romi, care rămâne „extrem de răspândită” în sectorul educativ, şi denunţă „continuarea expulzării forţate” a acestora, deseori fără „nicio soluţie de relocare” . „Au fost semnalate de asemenea acte rasiste împotriva musulmanilor, luând în principal forma unor agresiuni verbale împotriva femeilor care poartă simboluri religioase vizibile” , precizează raportul.

Comisia lansează mai multe recomandări pentru autorităţile ungare, cerându-le în special „să realizeze o examinare independentă” a măsurilor adoptate în timpul stării de urgenţă pentru a evalua conformitatea lor cu drepturilor omului. Instituţia cere de asemenea întărirea serviciilor însărcinate cu identificarea şi combaterea „infracţiunilor rasiste” şi împotriva minorităţilor sexuale şi adoptarea unei „strategii pentru integrarea migranţilor” .

Eforturi serioase

Comisia a salutat totodată „eforturile semnificative” desfăşurate de Ungaria pentru a primi persoane care au fugit de războiul din Ucraina, precum şi adoptarea în 2019 a unui protocol pentru îmbunătăţirea anchetelor poliţieneşti asupra infracţiunilor „motivate de ură” .

Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei este o instanţă specializată în problemele privind discriminarea în Europa. Ea este una dintre numeroasele instanţe tematice ale Consiliului Europei, organizaţie care reuneşte la Strasbourg 46 de state semnatare ale Convenţiei Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului.

În septembrie 2022, Parlamentul European a adoptat un raport conform căruia Ungaria, condusă din 2010 de premierul naţionalist şi ultraconservator Viktor Orban, nu este o democraţie autentică, ci un „regim hibrid de autocraţie electorală” .