• Macron dă voie ucrainienilor să folosească armele pe teritoriul Rusiei, Scholz spune că „Au dreptul”.
  • Scholz și Macron mobilizează alegătorii împotriva ascensiunii extremei drepte.
  • Franța și Germania vor o Europa competitivă, investiții tehnologice și tranziție verde.

Emmanuel Macron încheie o vizită de stat de trei zile în Germania, în încercarea de a relansa cuplul franco-german și de a depăși neînțelegerile dintre Berlin și Paris. Între acestea, cel mai important se referă la abordarea ajutorului pentru Ucraina.

Despre ce este vorba?

Emmanuel Macron a clarificat poziția Franței privind folosirea armelor occidentale pe teritoriul rusesc. În conferința de presă comună cu Olaf Scholz, care a urmat unui Consiliu Comun de Război, Președintele a spus că „Trebuie să le permitem să neutralizeze locațiile militare din care este atacată Ucraina”.

Cancelarul german, Olaf Scholz, deși a rămas mai evaziv, a spus și el că „Ucraina are toate posibilitățile de a face acest lucru, conform dreptului internațional”. „Trebuie spus clar, este atacată și se poate apăra.” Totuși, dacă Macron spera să îl convingă să livreze rachete Taurus, deocamdată niciun anunț nu a fost făcut.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Tot pe partea franceză, exact în timpul vizitei Președintelui am aflat că a fost semnat acordul pentru ca instructorii militari francezi să plece în Ucraina, si asta reprezinta primul pas în ceea ce Macron spune de câteva luni : trupe – noncombatante – la sol.

Vladimir Putin a amenințat marți cu „consecințe grave” în cazul utilizării armelor occidentale împotriva teritoriului său, referindu-se în special la „țările mici” care sunt mai vulnerabile.

S-a ajuns la un consens în ceea ce privește viitorul UE?

Au fost multe declarații de bune intenții, rămâne să vedem dacă se vor concretiza. Într-o tribună comună semnată de Emmanuel Macron și Olaf Scholz, acestia anunță planul de reconfigurare a Europei, cu ambiții mari în ceea ce privește competitivitatea, investițiile, tehnologiile de ultimă generație. Și mai ales, în declarațiile lor au chemat lumea să voteze la alegerile europene pentru a face baraj ascensiunii extremei drepte, care amenință supraviețuirea proiectului European.

Citește și