• Emmanuel Macron și alți lideri europeni l-au criticat pe Elon Musk pentru implicarea sa în politica europeană.
  • Musk a susținut partide de extremă dreapta și a atacat lideri politici din Germania și Marea Britanie.
  • Acesta a fost acuzat că încearcă să influențeze alegerile din Germania și Norvegia prin platforma X.

Emmanuel Macron s-a alăturat unui număr tot mai mare de critici europene la adresa lui Elon Musk, acuzându-l pe cel mai bogat om din lume că se implică direct în procesele democratice ale continentului, inclusiv în alegerile federale anticipate din Germania, care vor avea loc luna viitoare, scrie The Guardian

Președintele francez s-a alăturat premierilor din Norvegia și Marea Britanie și unui purtător de cuvânt al guvernului german, care au reacționat luni la o serie de postări ostile ale lui Musk, în care acesta sprijinea partide politice de extremă dreapta și ataca politicieni de stânga din Europa.

Musk, proprietarul platformei de socializare X, este un apropiat al lui Donald Trump și, după ce a cheltuit peste 250 de milioane de dolari pentru a-l ajuta să fie reales, a fost rugat de viitorul președinte al SUA să reducă bugetul federal în calitate de consilier special.

Recomandări

MERGE CA PE ROATE
IAR AU BOALĂ PE CHINEZI
ALCOOL YOU LATER!
AU SOSIT DE PRIN NĂMEȚI
LA DOLCE VITA
ÎN CINE AI ÎNCREDERE?

„Acum zece ani, cine și-ar fi închipuit că proprietarul uneia dintre cele mai mari rețele de socializare din lume ar sprijini o nouă mișcare internațională reacționară și ar interveni direct în alegeri, inclusiv în Germania?”, a spus Macron.

Într-un discurs adresat ambasadorilor francezi, președintele Franței, care până acum a cultivat o relație constructivă cu Musk, invitându-l recent la redeschiderea Catedralei Notre-Dame, a evitat să-i menționeze numele – la fel și premierul norvegian, Jonas Gahr Støre. Totuși, nu exista nicio îndoială asupra cui se refereau cei doi lideri.

„Este îngrijorător că un om cu un acces uriaș la rețelele sociale și cu resurse economice imense se implică atât de direct în afacerile interne ale altor țări”, a declarat Støre pentru postul public NRK. „Nu așa ar trebui să decurgă lucrurile între democrațiile și aliații noștri.”

În răspunsul său la întrebarea ce s-ar întâmpla dacă Musk s-ar implica direct în politica norvegiană, Støre a adăugat că speră ca politicienii din țară – care se pregătesc pentru alegeri generale în septembrie – „să avertizeze și să se distanțeze de astfel de demersuri”.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a menționat totuși numele lui Musk, insistând că influența acestuia asupra alegătorilor este limitată. „Oamenii normali, sensibili și decenți sunt în majoritari în această țară”, a spus purtătorul de cuvânt într-o conferință de presă la Berlin. „Considerăm că afirmațiile lui Musk pe Twitter nu pot influența o țară de 84 de milioane de oameni cu minciuni sau jumătăți de adevăruri sau expresii de opinie.”

Berlinul l-a acuzat pe Musk săptămâna trecută de încercarea de a influența alegerile germane din 23 februarie cu o piesă de opinie controversată publicată în ziarul Welt am Sonntag. De asemenea, miliardarul urmează să participe la un chat live de o oră cu lidera partidului de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD), Alice Weidel, pe X, mai târziu săptămâna aceasta. Luna trecută, Musk a spus că „doar AfD poate salva Germania” și a numit cancelarul social-democrat Olaf Scholz un „prost” și pe președintele Frank-Walter Steinmeier un „tiran antidemocratic”.

Vicecancelarul german, Robert Habeck, a declarat luni că susținerea lui Musk pentru AfD este o „mișcare logică și sistematică” din partea miliardarului, care ar vrea o Europă mai slabă, care nu ar putea reglementa eficient rețelele sociale și alte firme de tehnologie.

Chiar și Scholz a spus în weekend, într-un interviu pentru revista Stern, că nu va face niciun efort pentru a se înțelege cu Musk. „Nu cred în curtarea domnului Musk. Sunt fericit să las asta altora”, a declarat acesta. „Regula este: nu hrăniți trollul.”

Premierul britanic, Keir Starmer, a apărat luni realizările sale, după zile întregi de atacuri ostile din partea lui Musk, și a spus că persoanele care răspândesc minciuni și dezinformări online nu sunt interesate să sprijine victimele, ci doar pe ele însele. Atacurile lui Musk s-au concentrat pe scandalurile de abuzuri sexuale asupra copiilor care au apărut în timpul mandatului lui Starmer ca director al Procuraturii Publice, cerând o nouă anchetă publică și cerând demisia premierului Laburist.

Răspunzând unei întrebări despre Musk, Starmer a spus că „s-a depășit o linie” în privința criticilor. Musk a descris ulterior prim-ministrul drept „absolut despicabil” într-o nouă postare pe X.

Citește și