• Macron l-a rechemat pentru scurt timp pe ambasadorul Franței în Statele Unite anul trecut, după ce Casa Albă a anunțat un acord de vânzare de submarine nucleare către Australia.
  • Vizita din această săptămână – care va include discuții în Biroul Oval, o cină, o conferință de presă și multe altele – vine într-un moment critic pentru ambii lideri.
  • Liderii au o agendă lungă pentru întâlnirea lor de joi de la Casa Albă, inclusiv programul nuclear al Iranului, asertivitatea crescândă a Chinei în Indo-Pacific.

Președintele francez Emmanuel Macron se îndreaptă spre Washington pentru prima vizită de stat din timpul președinției lui Joe Biden – o reluare a spectacolului diplomatic care fusese suspendat din cauza pandemiei COVID-19. Relația Biden-Macron a avut un început agitat. Anul trecut, Macron l-a rechemat pentru scurt timp pe ambasadorul Franței în Statele Unite, după ce Casa Albă a anunțat un acord de vânzare de submarine nucleare Australiei, subminând un contract prin care Franța urma să vândă submarine cu propulsie diesel.

Relația s-a schimbat, Macron apărând ca unul dintre cei mai avangardiști aliați europeni ai lui Biden în răspunsul occidental la invazia Rusiei în Ucraina. Vizita din această săptămână – care va include discuții în Biroul Oval, o cină, o conferință de presă și multe altele – vine într-un moment critic pentru ambii lideri.

Liderii au o agendă lungă pentru întâlnirea lor de joi de la Casa Albă, inclusiv programul nuclear al Iranului, asertivitatea crescândă a Chinei în Indo-Pacific și preocupările crescânde privind securitatea și stabilitatea în regiunea Sahel din Africa, potrivit oficialilor americani și francezi. În centrul atenției în timpul întâlnirii lor din Biroul Oval se va afla războiul Rusiei din Ucraina, în timp ce atât Biden, cât și Macron se străduiesc să mențină sprijinul economic și militar pentru Kiev în timp ce încearcă să respingă forțele rusești.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

La Washington, republicanii urmează să preia controlul Camerei Reprezentanților, unde liderul republicanilor, Kevin McCarthy, a declarat că republicanii nu vor scrie un „cec în alb” pentru Ucraina. De cealaltă parte a Atlanticului, eforturile lui Macron de a menține Europa unită vor fi testate de costurile tot mai mari ale susținerii Ucrainei în războiul de nouă luni și în timp ce Europa se luptă cu creșterea prețurilor la energie care amenință să deraieze redresarea economică post-pandemică.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, l-a descris luni pe Macron ca fiind „liderul dinamic” al celui mai vechi aliat al Americii, explicând totodată decizia lui Biden de a-l onora pe președintele francez cu prima vizită de stat din timpul președinției sale.

Tradiția americană de a onora șefii de stat străini datează de la Ulysses S. Grant, care l-a găzduit pe regele David Kalakaua din Regatul Hawaii la un dineu cu peste 20 de feluri de mâncare la Casa Albă, dar tradiția a fost suspendată din 2019 din cauza preocupărilor legate de COVID-19.