• Ziarul Le Parisien o relatează că investigaţiile ar viza legăturile dintre Macron şi compania McKinsey.
  • Se pare că preşedintele francez Emmanuel Macron este investigat, iar vestea dată de ziarul Le Parisien nu a fost dezminţită până acum de Elysée.
  • Le Parisien vorbeşte despre presupusă „finanţare ilegală” , dar şi despre „favoritism” pentru atribuirea unor mega-contracte publice către firma de consultanţă din SUA.

Ziarul Le Parisien o relatează că investigaţiile ar viza legăturile dintre Macron şi compania McKinsey.

Se pare că preşedintele francez Emmanuel Macron este investigat, iar vestea dată de ziarul Le Parisien nu a fost dezminţită până acum de Elysée.

După informaţiile ziarului Le Parisien, primul care a lansat ştirea, Procurorul Financiar Naţional din Paris (Pnf) a confirmat că a deschis două dosare judiciare privind legăturile potenţial explozive dintre preşedinte şi firma de consultanţă din SUA, McKinsey.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Le Parisien vorbeşte despre presupusă „finanţare ilegală” , dar şi despre „favoritism” pentru atribuirea unor mega-contracte publice către firma de consultanţă din SUA.

Reprezentanții McKinsey din Franța nu au dorit să comenteze

Într-o notă, procurorul financiar naţional nu menţionează niciodată numele lui Macron, dar confirmă că pe 20 şi 21 octombrie a deschis două anchete judiciare. Oamenii legii trebuie să investigheze „în deplină independenţă” , a anunţat Elysée, comentând ştirea. Preşedinţia a declarat pentru AFP că „a luat la cunoştinţă comunicarea PNF cu privire la deschiderea a două anchete în urma plângerilor prezentate de aleşi şi de asociaţii” .

Pe 17 martie, Senatul a dezvăluit că achiziţiile publice pentru un anumit tip de consultanţă s-au „dublat” între 2018 şi 2021, ani ai mandatului de cinci ani ai lui Macron, atingând un record de peste un miliard de euro în 2021. „Dacă există dovezi de manipulare, mergeţi la instanţa penală” , declara Macron, recent, vorbind la „Dimanche Politique” , difuzată de postul France 3.

Cercetările sunt conduse de trei judecători, cu sprijinul serviciilor Jandarmeriei Naţionale. Printre magistraţi se numără şi Serge Tournaire, un judecător care l-a cercetat pe fostul premier, Francois Fillon, în 2017, în cazul posturilor fictive ale soţiei sale Penelope în parlament (aşa-numita Penelopegate), precum şi pe fostul preşedinte Nicolas Sarkozy în cazul Bygmalion.

În Franţa, şeful statului este protejat de imunitatea penală, prevăzută de articolul 67 din Constituţie. În comunicatul de presă, se aminteşte că sistemul de justiţie din Paris a deschis deja o anchetă preliminară în cazul McKinsey pe 31 martie, iar pe 24 mai, poliţia a făcut o percheziţie la sediul din Paris al multinaţionalei americane.