Emmanuel Macron spune că Putin a avut impresia că nu a fost respectat de Occident aşa cum s-ar fi cuvenit

  • Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat, într-un interviu acordat CNN, că Putin a avut impresia că nu a fost respectat de Occident aşa cum s-ar fi cuvenit, iar invazia Rusiei în Ucraina este „un efect post-COVID”, pentru că liderul de la Kremlin a stat mult timp în izolare.
  • Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a calificat decizia mobilizării parţiale din Rusia drept o „greşeală” şi o oportunitate ratată de a „merge pe o cale spre pace”.
  • Putin a declarat într-un discurs că va folosi „toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie” şi chiar a evocat spectrul armelor nucleare, dacă va considera că „integritatea teritorială” a Rusiei este pusă în pericol.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat, într-un interviu acordat CNN, că Putin a avut impresia că nu a fost respectat de Occident aşa cum s-ar fi cuvenit, iar invazia Rusiei în Ucraina este „un efect post-COVID”, pentru că liderul de la Kremlin a stat mult timp în izolare.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a calificat decizia mobilizării parţiale din Rusia drept o „greşeală” şi o oportunitate ratată de a „merge pe o cale spre pace”.

„El (Putin – n.r.) a avut impresia că, după anii 1990, noi (Occidentul – n.r.) nu l-am respectat cum se cuvine. Nu cred că asta justifică ce a făcut, nu vreau să-l scuz. Dar aşa gândeşte şi trebuie să înţelegem asta”, a spus Macron la CNN.

„În urmă cu câteva luni, Vladimir Putin transmite un mesaj: ‘Am fost agresat de NATO, ei au declanşat situaţia şi eu doar am reacţionat’. Acum, este clar pentru toată lumea că liderul care a decis să meargă la război, liderul care a decis să escaladeze este preşedintele Putin”, a declarat Macron.

„Şi nu am nicio explicaţie raţională”, a adăugat Macron, preşedintele francez comparând invazia cu strategia adoptată de Germania nazistă în al Doilea Război Mondial. De asemenea, a calificat-o drept „efect post COVID”, cauzat de faptul că liderul rus Vladimir Putin a stat prea mult în izolare în perioada pandemiei.

Miercuri, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat „mobilizarea parţială” imediată a cetăţenilor ruşi, o măsură care ameninţă să escaladeze invazia în Ucraina, după o serie de înfrângeri care au provocat daune de imagine Moscovei.

Putin a declarat într-un discurs că va folosi „toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie” şi chiar a evocat spectrul armelor nucleare, dacă va considera că „integritatea teritorială” a Rusiei este pusă în pericol.

Mobilizarea înseamnă că cetăţenii care se află în rezervă ar putea fi chemaţi, iar cei cu experienţă militară vor fi supuşi la recrutare, a declarat Putin, adăugând că decretul necesar a fost deja semnat şi a intrat în vigoare miercuri.