• Emmanuel Macron spune că UE va trece la achiziţii comune de energie.
  • De asemenea, Uniunea Europeanăşi va intensifica securitatea alimentară.
  • Președintele Franței a propus, joi seară, cu ocazia reuniunii Consiliului European, elaborarea unui plan de securitate alimentară.

„Uniunea Europeană va trece la achiziţii comune de energie, în cadrul planului de reducere a dependenţei de combustibilii fosili din Rusia, şi va consolida siguranţa alimentară”, a declarat vineri seară Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, ţară care exercită Preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Tema energiei a făcut obiectul unor dezbateri ample la reuniunea Consiliului European, desfăşurată la Bruxelles. „Avem voinţa de a ieşi din dependenţa de energiile fosile din Rusia. Am decis că, în primul rând, Comisia Europeană va avea mandat să efectueze achiziţii comune, în principal de gaz. S-a procedat în mod similar cu vaccinurile, în timpul crizei pandemiei. Achiziţiile grupate, capacitatea de a defini împreună contracte pe termen lung, constituie cel mai bun instrument pentru reducerea preţurilor la gaz, astfel că am oferit Comisiei Europene mandat să facă acest lucru”, a afirmat Emmanuel Macron.

Preşedintele Franţei a cerut implementarea de mecanisme pentru separarea tarifelor la electricitate de preţul gazelor. „Am oferit mandat Comisiei Europene să monitorizeze preţurile la electricitate, iniţial pe termen scurt, pentru a permite plafonarea. Prin mecanismul actual, preţurile cresc imediat, iar consumatorii plătesc scump. Această reformă pe piaţa electricităţii trebuie să ne permită să combatem acest fenomen”, a subliniat Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Figaro.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

Referindu-se la situaţia din Ucraina, Emmanuel Macron a anunţat, vineri seară, că Franţa, Grecia şi Turcia vor organiza o operaţiune umanitară pentru evacuarea civililor blocaţi în oraşul Mariupol, asediat de armata rusă. „Vom lansa o operaţiune umanitară cu Grecia şi Turcia pentru evacuarea persoanelor care vor să plece din Mariupol. Vom organiza lucrurile în cele mai bune condiţii posibile. Acest oraş de 400.000 de locuitori mai are acum doar 150.000 de locuitori care trăiesc în condiţii catastrofale”, a spus Emmanuel Macron.

Liderii statelor europene au abordat, la summitul de la Bruxelles, şi tema „securităţii alimentare”. „Una dintre consecinţele majore ale războiului din Ucraina, alături de criza energetică, de cea umanitară şi de situaţia geopolitică, este criza alimentară. Se va resimţi pe parcursul a 12-18 luni, întrucât Ucraina şi Rusia sunt mari producători de grâu. Pentru 26 de ţări, grâul ucrainean şi grâul rusesc constituie 50% din aprovizionarea cu grâu”, a explicat Emmanuel Macron.

Preşedintele Franţei propune, prin proiectul „Ferma”, „eliminarea barierelor care generează disfuncţii pe pieţe”. „Unele ţări nu respectă regulile privind circulaţia produselor. Şi trebuie să producem mai mult. La nivel european, trebuie să ne revizuim obiectivele, întrucât se hotărâse scăderea producţiei”, a subliniat Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron a propus, joi seară, cu ocazia reuniunii Consiliului European, elaborarea unui plan de securitate alimentară, în contextul riscurilor diminuării producţiei de cereale din cauza războiului dintre Rusia şi Ucraina. „În calitatea Franţei de Preşedinte al Consiliului Uniunii Europene şi în relaţie directă cu Uniunea Africană, vreau să lansez iniţiativa «Ferma», pentru atenuarea efectelor acestei crize. Este vorba despre o iniţiativă de solidaritate alimentară”, declara Emmanuel Macron imediat după summitul Grupului G7 şi în contextul începerii reuniunii Consiliului European, la Bruxelles.

Preşedintele Franţei propune elaborarea unui plan de urgenţă alimentară, prin suplimentarea stocurilor de cereale şi creşterea producţiei. Ucraina şi Rusia sunt producători de cereale, dar activităţile agricole în Ucraina sunt afectate de război, iar cele din Rusia de sancţiunile internaţionale masive.