• Operațiunile la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, aflată sub control rusesc, au fost oprite complet ca măsură de siguranță, a anunțat duminică Energoatom, agenția de stat responsabilă de centrală.
  • Centrala este complet oprită” după ce agenția a deconectat de la rețea unitatea de putere numărul 6 la ora 3:41 a.m., a precizat aceasta într-un comunicat.
  • Pregătirile sunt în curs de desfășurare pentru răcirea sa și transferul la o stare rece”.

Operațiunile la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, aflată sub control rusesc, au fost oprite complet ca măsură de siguranță, a anunțat duminică Energoatom, agenția de stat responsabilă de centrală.

Centrala este complet oprită” după ce agenția a deconectat de la rețea unitatea de putere numărul 6 la ora 3:41 a.m., a precizat aceasta într-un comunicat. Pregătirile sunt în curs de desfășurare pentru răcirea sa și transferul la o stare rece”.

Miercuri, Kievul a cerut locuitorilor din zonele ocupate de Rusia din jurul centralei, cea mai mare din Europa, să evacueze pentru propria siguranță. Rusia și Ucraina se acuză reciproc că au bombardat centrala nucleară, riscând un dezastru nuclear.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca zona din jur să fie demilitarizată. Energoatom a declarat că sâmbătă a restabilit la capacitate operațională o linie de comunicații către sistemul energetic, despre care a spus că a fost avariată de bombardamentele rusești, permițând centralei să fie alimentată de sistemul energetic ucrainean.

Pregătirile sunt în curs de desfășurare pentru răcirea sa și transferul la o stare rece”. Prin urmare, a fost luată decizia de a opri unitatea de putere nr. 6 și de a o transfera în cea mai sigură stare – oprirea la rece”, a precizat acesta. Acesta a precizat că riscul de deteriorare suplimentară a liniei rămâne ridicat”, ceea ce ar obliga centrala să fie alimentată cu generatoare diesel, a căror durată este limitată de resursa tehnologică și de cantitatea de motorină disponibilă”.