- Scafandri polonezi afirmă că au găsit nava „Karlsruhe”, despre care cred că deține comori luate de naziști din Rusia, relatează The Guardian.
- Din documentele vremii se știe că în 1945 nava a părăsit portul Königsberg în mare grabă, cu o încărcătură foarte mare la bord
- Salonul de Chihlimbar a fost construit în Prusia şi apoi a fost oferit în dar ţarului Petru cel Mare al Rusiei, în anul 1716
Scafandrii polonezi afirmă că au găsit epava unei nave germane din al doilea război mondial, care ar putea ajuta la rezolvarea unui mister vechi de zeci de ani, legat de Salonul de Chihlimbar, relatează The Guardian. Salonul de Chihlimbar era o cameră impresionantă prin podoabele cu care era ornată, pe care naziștii au jefuit-o dintr-un palat țarist din Rusia.
Decorat cu multă măiestrie, cu chihlimbar și aur, Salonul de Chihlimbar a fost construit în Prusia şi apoi a fost oferit în dar ţarului Petru cel Mare al Rusiei, în anul 1716. Salonul făcea parte din Palatul Ecaterina de lângă Sankt Petersburg.
Naziștii l-au demontat și l-au transportat la Königsberg, pe atunci un oraș-port german de pe ţărmul Mării Baltice, în prezent enclava rusă Kaliningrad. După bombardamentele aliaților asupra orașului, salonul nu a mai fost văzut niciodată, mulţi istorici crezând că acesta a fost distrus. După război, meşteşugari din Rusia au construit o replică a Salonului de Chihlimbar în Palatul Ecaterina.
Înaintea atacului aerian al rușilor din 1945, vaporul „Karlsruhe” a plecat din portul din Königsberg cu o încărcătură de mare tonaj. Avea să fie scufundat însă de avioanele de luptă sovietice în largul coastelor Poloniei.
Scafandrii companiei Baltictech susțin acum că au găsit epava vasului „Karlsruhe”, despre care se speră că purta comorile jefuite de nemți din palatul rusesc.
„Căutam epava încă de anul trecut, când am realizat că aceasta ar putea constitui cea mai interesantă şi nedescoperită poveste care zace pe fundul Mării Baltice”, a declarat unul dintre scafandri, Tomasz Stachura. „Este practic intactă. În cală am descoperit vehicule militare, porţelanuri şi multe lăzi în care însă nu știm ce se află”, a adăugat el.
Spre sfârşitul celui de-al doilea război mondial, crucișătorul „Karlsruhe” a luat parte la Operaţiunea Hannibal, una dintre cele mai ample operațiuni de evacuare maritimă din istoria omenirii, prin care mai mult de un milion de soldați și civili germani din Prusia Răsăriteană au fost ajutați să scape de încercuirea trupelor sovietice. Din documentele vremii reiese că nava a părăsit portul Königsberg în mare grabă, cu 1.083 de persoane la bord și cu o încărcătură foarte mare.
Descoperirea navei germane şi a lăzilor cu conținut încă necunoscut, care se odihnesc pe fundul Mării Baltice, poate aduce lumină în această poveste încă neelucidată, după cum afirmă Tomasz Zwara, un alt scafandru.