• Președintele Turciei a anunțat data de 14 mai pentru următoarele alegeri parlamentare și prezidențiale.
  • Încă nu este clar ce persoană va candida oficial împotriva sa, dar sondajele de opinie îl arată pe Erdogan în urma potențialilor adversari.
  • Dacă niciun candidat nu obține mai mult de 50 % din voturi, va avea loc un al doilea tur de scrutin pe 28 mai.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a anunțat data de 14 mai pentru următoarele alegeri parlamentare și prezidențiale, confirmând că alegătorii turci se vor prezenta la urne cu o lună mai devreme decât a anunțat anterior.

Anunțul a fost făcut sâmbătă, în timpul unei conferințe pentru tineret în provincia nord-vestică Bursa. Într-o înregistrare video a evenimentului publicată duminică, Erdogan – care dorește să fie reales – poate fi auzit spunând: „Îi mulțumesc lui Dumnezeu că suntem destinați să ne împărtășim calea cu voi, tinerii noștri valoroși, care veți vota pentru prima dată la alegerile care vor avea loc pe 14 mai”.

Săptămâna trecută, Erdogan a sugerat pentru prima dată organizarea de alegeri pe 14 mai, dar a declarat duminică că va face anunțul oficial pe 10 martie, după care Consiliul Electoral Suprem al Turciei se va pregăti pentru alegeri.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Erdogan, în vârstă de 68 de ani, este în funcție din 2003 – mai întâi ca prim-ministru și apoi, din 2014, ca președinte, dar anul acesta se așteaptă să se confrunte cu alegeri dificile și strânse, în timp ce țara se luptă cu o inflație în creștere și o economie cu probleme. Încă nu este clar ce persoană va candida oficial împotriva sa, dar sondajele de opinie îl arată pe Erdogan în urma potențialilor adversari.

Dacă niciun candidat nu obține mai mult de 50 % din voturi, va avea loc un al doilea tur de scrutin pe 28 mai. Alegerile din acest an ar fi trebuit să aibă loc pe 18 iunie, dar membrii partidului de guvernământ, AKP, au sugerat mutarea datei pentru a evita o coincidență cu sărbătorile de vară și cele religioase.