Erdogan apreciază poziția constructivă a lui Putin cu privire la acordul privind cerealele din Marea Neagră

Într-o convorbire telefonică de vineri, președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a mulțumit omologului său rus, Vladimir Putin, pentru „poziția constructivă” pe care a avut-o cu privire la prelungirea acordului privind grânarele din Marea Neagră.

Erdogan și Putin au vorbit despre ultimele evoluții privind acordul, probleme bilaterale și chestiuni regionale, a precizat Direcția de comunicare turcă într-un comunicat. Joi, acordul istoric privind cerealele, semnat la Istanbul în iulie de către Turcia, ONU, Rusia și Ucraina, a fost prelungit cu încă 120 de zile, începând cu 19 noiembrie.

În cadrul discuțiilor lor, Erdogan a salutat, de asemenea, propunerea lui Putin de a înființa un hub de gaze naturale în Turceni, se mai arată în comunicat.

El a declarat că „echipele tehnice și juridice” vor evalua propunerea cât mai curând posibil pentru a duce planul mai departe, a adăugat acesta. În ceea ce privește conflictul din Ucraina, liderul turc i-a spus lui Putin că prelungirea războiului nu face decât să sporească riscurile și a cerut reluarea eforturilor diplomatice.

Erdogan a salutat, de asemenea, recenta întâlnire dintre șefii serviciilor de informații ruse și americane în capitala turcă Ankara. El a declarat că astfel de inițiative ar putea juca un „rol-cheie” în prevenirea escaladării necontrolate în regiune, făcând referire la incidentul cu rachete de marți din Polonia.

De asemenea, președintele turc i-a mulțumit lui Putin pentru condoleanțele sale cu privire la recentul atac terorist din Istanbul, în urma căruia au murit 6 persoane.

Exit mobile version