• Recep Erdogan s-a oferit să organizeze un summit Ucraina-Rusia pentru pace.
  • Liderii UE intensifică relațiile cu Kremlinul pentru a stopa temerile că Rusia ar invada Ucraina.
  • Germania și Franța au în vedere câteva vizite posibile la Moscova ale președintelui Putin.

Președintele turc Erdogan a reafirmat, în cadrul unei întâlniri cu Zelenskyy, oferta sa de a găzdui un summit de pace cu Putin. Aflat într-o vizită în Ucraina, președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a oferit să organizeze un summit Ucraina-Rusia, în timp ce liderii UE au intensificat relațiile cu Kremlinul pentru a opri temerile că Moscova ar putea invada Ucraina.

Ofensiva diplomatică a avut loc în timp ce Rusia a acuzat Statele Unite ale Americii de creșterea tensiunilor prin trimiterea a 1.000 de soldați în România și 2.000 în Polonia pentru a consolida flancul estic al NATO. În timp ce Moscova refuză să retragă peste 100.000 de soldați de la granițele Ucrainei, liderii marilor puteri europene Germania și Franța au declarat că au în vedere posibile vizite la Moscova ale președintelui rus Vladimir Putin.

Președintele francez Emmanuel Macron ar urma să poarte a treia convorbire telefonică într-o săptămână cu Putin și să vorbească, de asemenea, cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy. Puterile occidentale au fost angajate în eforturi diplomatice intense – împreună cu amenințarea cu sancțiuni împotriva cercului intim al lui Putin – pentru a descuraja orice alt atac asupra fostei Ucraine sovietice, în ciuda negărilor energice din partea Moscovei.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Erdogan, care își urmărește propria cale diplomatică, a reafirmat, în cadrul unei întâlniri cu Zelenskyy, oferta sa de a găzdui un summit de pace cu Putin. Liderul turc încearcă să profite de relația sa specială cu Putin și de sprijinul puternic pentru Kiev pentru a stabili discuții de pace.

Zelenskyy i-a mulțumit pentru eforturi și a insistat că este gata să facă tot ce este posibil în toate platformele și în toate formatele pentru a aduce pacea în Ucraina.