• Guvernul turc va schimba numele cu unul care să exprime cultura și valorile națiunii turce.
  • Autoritățile încă analizează momentul în care va schimbat numele.
  • Demersul acesta a început încă din luna decembrie a anului trecut.

Preşedintele turc Erdogan a anunţat oficial că doreşte să schimbe numele ţării cu unul care „exprimă în cel mai bun mod cultura, civilizaţia şi valorile naţiunii turce”.

„Cuvântul ‹Turkiye› reprezintă şi exprimă în cel mai bun mod cultura, civilizaţia şi valorile naţiunii turce”, se arată în declaraţie.

Guvernul turc plănuiește să își schimbe numele oficial recunoscut internațional în limba engleză în Türkiye, înregistrându-l la Națiunile Unite în următoarele săptămâni, au declarat doi oficiali turci pentru Middle East Eye. Guvernul ar putea schimba numele printr-o simplă notificare la registrul ONU, dar litera Ü, care nu se află în alfabetul nominal latin, ar putea reprezenta o problemă. Türkiye înseamnă Turcia în limba turcă.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

Un oficial turc de rang înalt a declarat că Ankara nu a discutat încă problema Ü cu ONU, dar sursa a declarat că speră că se poate găsi o soluție. Unii observatori au spus că o astfel de soluție ar putea fi folosirea lui U în locul lui Ü în noul nume.

„Momentul exact al schimbării numelui este încă în curs de analiză de către guvern”, a declarat pentru MEE un oficial turc de rang înalt. „Dar procesul este în curs de desfășurare”. Un purtător de cuvânt al ONU a declarat pentru MEE că Turcia i-a contactat cu privire la posibila schimbare a numelui.

„Misiunea permanentă a Turciei a luat legătura cu Protocolul ONU pentru a verifica procedura de comunicare a schimbării numelui țării în cazul în care această schimbare are loc, dar nu am primit nicio comunicare oficială”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Demersul de schimbare a numelui a început în decembrie, după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a publicat un memorandum și a cerut publicului să folosească Türkiye pentru a descrie țara în orice limbă.

Türkiye este acceptată ca o marcă umbrelă pentru țara noastră în spațiile naționale și internaționale”, a declarat Erdogan. „Türkiye este cea mai bună reprezentare și expresie a culturii, civilizației și valorilor poporului turc”.

Erdogan, în același memorandum, a sfătuit companiile să folosească numele„made in Türkiye” în loc de „made in Turkey” pentru bunurile exportate. De asemenea, el a instruit agențiile de stat să folosească Türkiye în corespondența lor, în special cu organizațiile internaționale, în loc de Turcia, Turkei și Turquie.

Inițial, publicul turc nu a știut cât de serios să ia inițiativa. Cu toate acestea, rețelele de știri finanțate din fonduri publice au urmat rapid exemplul guvernului.

Agenția de știri Anadolu și TRT World folosesc acum „Türkiye” în emisiunile lor în limba engleză. Un articol al TRT World a încercat să explice raționamentul său făcând referire la un dicționar englez: „Răsfoiți dicționarul Cambridge și turkey este definit ca ceva care eșuează prost sau o persoană proastă sau prostuță. Între timp, Ministerul de Externe nu a pierdut timpul. Site-ul său de internet îi întâmpină acum pe vizitatori cu un titlu „Republica Turcia”. Misiunile externe turcești din întreaga lume folosesc acum, de asemenea, „Türkiye” în corespondența lor.