• Acordul cu cereale a fost suspendat pe 29 octombrie la iniţiativa Rusiei.
  • Erdogan anunţă că tema fost discutată şi la o întâlnire cu secretarul general al ONU, António Guterres.
  • Rusia ar putea înlocui complet cerealele ucrainene pe piaţa mondială, furnizând o parte din alimente gratuit. 

Cei doi şefi de stat au ajuns la un acord, pentru evitarea foametei. Joi, Recep Tayyip Erdogan a declarat că primul lot de cereale din cadrul acordului reînnoit cu cereale a fost trimis în Somalia, Sudan şi Djibouti, conform Reuters.

„În timpul negocierilor noastre cu Putin, am convenit să trimitem cereale gratuit ţărilor care au nevoie. Suntem de acord cu Putin că Africa ar trebui să beneficieze de coridorul de cereale al Mării Negre. Ne vom asigura că navele de marfă uscată cu cereale ajung în ţări care suferă în prezent de o criză alimentară severă şi de foamete”, a spus Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan anunţă că tema fost discutată şi la o întâlnire cu secretarul general al ONU, António Guterres. Preşedintele turc a anunţat, de asemenea, că intenţionează să discute despre aprovizionarea Africii la summitul G20 de la Bali din 13-14 noiembrie.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Acordul cu cereale a fost suspendat pe 29 octombrie la iniţiativa Rusiei.

Ministerul rus al Apărării a explicat acest pas drept un atac cu drone asupra navelor din Sevastopol. După discuţii mediate de Turcia, Rusia a fost de acord să reia participarea la acord pe 2 noiembrie. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Dmitri Peskov , a declarat că decizia de a relua participarea la acordul cu cereale a fost luată datorită medierii Turciei. Chiar înainte de reluarea acordului, vicepreşedintele Consiliului Federaţiei, Konstantin Kosachev , a spus că Rusia ar putea înlocui complet cerealele ucrainene pe piaţa mondială, furnizând o parte din alimente gratuit.