• Mai mult state occidentale și-au avertizat cetățenii cu privire la un risc sporit de atacuri la misiunile diplomatice și la lăcașurile de cult nemusulmane din Turcia.
  • Oficialii turci au declarat a doua zi că națiunile occidentale, inclusiv Statele Unite și Germania, nu au împărtășit informații care să susțină afirmațiile lor.
  • Luna trecută, Turcia a suspendat negocierile pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO.

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că misiunile occidentale vor plăti” pentru emiterea de avertismente de securitate și închiderea temporară a consulatelor din Turcia săptămâna trecută, în timp ce poliția a declarat că nu există o amenințare serioasă la adresa străinilor după ce a reținut duminică 15 suspecți ai Statului Islamic.

Ankara i-a convocat joi pe ambasadorii a nouă țări pentru a critica deciziile acestora de a închide temporar misiunile diplomatice și de a emite alerte de securitate. Oficialii turci au declarat a doua zi că națiunile occidentale, inclusiv Statele Unite și Germania, nu au împărtășit informații care să susțină afirmațiile lor privind o amenințare la adresa securității.

Zilele trecute, ministerul nostru de externe le-a convocat pe toate și le-a dat ultimatumul necesar, le-a spus: Veți plăti pentru asta cu vârf și îndesat dacă veți continua așa”, a declarat Erdogan în timpul unei întâlniri cu tinerii, care a fost preînregistrată și difuzată duminică.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În paralel cu aceste închideri, mai multe state occidentale și-au avertizat cetățenii cu privire la un risc sporit de atacuri la misiunile diplomatice și la lăcașurile de cult nemusulmane din Turcia, în urma unei serii de proteste de extremă-dreapta din Europa din ultimele săptămâni, care au inclus mai multe incidente de ardere a unor exemplare ale cărții sfinte musulmane, Coranul. Luna trecută, Turcia a suspendat negocierile pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO, în urma unui protest la Stockholm, în timpul căruia a fost ars un exemplar al Coranului.

Erdogan a declarat că statele occidentale joacă (mai) mult timp” și că deciziile necesare” vor fi luate în timpul ședinței de luni a cabinetului, fără a da detalii. Anterior, duminică, poliția a declarat că nu a găsit dovezi ale vreunei amenințări concrete la adresa străinilor în cazul reținerilor a 15 suspecți ai Statului Islamic acuzați că au vizat consulate și lăcașuri de cult nemusulmane, potrivit presei de stat.