• Turcia și Ungaria sunt singurele membre ale alianței de 30 de națiuni care nu au aprobat încă cererea națiunilor nordice.
  • Suedia și Finlanda au solicitat anul trecut să adere la NATO după invazia Rusiei în Ucraina.
  • Se așteaptă ca parlamentul ungar să aprobe ofertele în februarie.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a semnalat că Ankara ar putea accepta Finlanda în NATO înainte de a lua măsuri în privința aderării vecinului său nordic, Suedia. Erdogan vorbea la doar câteva zile după ce Ankara a suspendat discuțiile de aderare la NATO cu cele două țări, în urma unui protest la Stockholm, în care un politician de extremă dreapta a ars o copie a Coranului.

„Este posibil să transmitem Finlandei un mesaj diferit [cu privire la cererea lor de aderare la NATO], iar Suedia va fi șocată când va vedea mesajul nostru. Dar Finlanda nu ar trebui să facă aceeași greșeală pe care a făcut-o Suedia”, a declarat Erdogan într-un discurs televizat difuzat duminică.

Suedia și Finlanda au solicitat anul trecut să adere la NATO după invazia Rusiei în Ucraina, renunțând la nealinierea lor militară de lungă durată. Fiecare membru al alianței de 30 de națiuni trebuie să aprobe aderarea lor, iar Turcia și Ungaria sunt singurele țări care nu au făcut încă acest lucru. Se așteaptă ca parlamentul ungar să aprobe ofertele în februarie.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Principala plângere a lui Erdogan a fost legată de refuzul Suediei de a extrăda zeci de persoane pe care Ankara le-a legat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis, și de o tentativă eșuată de lovitură de stat din 2016. El se va confrunta cu alegeri în luna mai și și-a înfipt picioarele în chestiunea apartenenței Suediei la NATO, în timp ce încearcă să își energizeze susținătorii conservatori și naționaliști.

Duminică, Erdogan și-a reiterat cererea ca Suedia să predea aproximativ 120 de presupuși suspecți. „Dacă vreți neapărat să vă alăturați NATO, ni-i veți returna pe acești teroriști”, a spus Erdogan.

„Ne veți trimite acești teroriști pentru ca voi să puteți adera la NATO”. Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat că țara sa dorește să reia dialogul NATO cu Turcia. Sâmbătă târziu, Ministerul turc de Externe a emis un avertisment de călătorie pentru țările europene din cauza demonstrațiilor anti-turce și a ceea ce a descris ca fiind islamofobie.

Avertismentul cita o creștere a protestelor anti-turce de către „grupuri care au legături cu grupările teroriste”, o referire la PKK, care a luat armele împotriva statului turc în 1984. Grupurile prokurde au fluturat steagurile PKK și ale filialelor sale în timpul protestelor din Suedia, organizate ca răspuns la promisiunea Suediei și Finlandei de a împiedica activitățile PKK în țările lor pentru a obține aprobarea Turciei de a adera la NATO. Ca parte a acelui memorandum, Erdogan a declarat că Turcia a furnizat o listă cu 120 de persoane pe care dorește să le extrădeze din Suedia.