Erdogan spune că misiunile occidentale vor plăti pentru că au emis avertismente de securitate pentru Turcia

Presedintele Recep Erdogan

Presedintele Recep Erdogan

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că misiunile occidentale vor plăti” pentru emiterea de avertismente de securitate și închiderea temporară a consulatelor din Turcia săptămâna trecută, în timp ce poliția a declarat că nu există o amenințare serioasă la adresa străinilor după ce a reținut duminică 15 suspecți ai Statului Islamic.

Ankara i-a convocat joi pe ambasadorii a nouă țări pentru a critica deciziile acestora de a închide temporar misiunile diplomatice și de a emite alerte de securitate. Oficialii turci au declarat a doua zi că națiunile occidentale, inclusiv Statele Unite și Germania, nu au împărtășit informații care să susțină afirmațiile lor privind o amenințare la adresa securității.

Zilele trecute, ministerul nostru de externe le-a convocat pe toate și le-a dat ultimatumul necesar, le-a spus: Veți plăti pentru asta cu vârf și îndesat dacă veți continua așa”, a declarat Erdogan în timpul unei întâlniri cu tinerii, care a fost preînregistrată și difuzată duminică.

În paralel cu aceste închideri, mai multe state occidentale și-au avertizat cetățenii cu privire la un risc sporit de atacuri la misiunile diplomatice și la lăcașurile de cult nemusulmane din Turcia, în urma unei serii de proteste de extremă-dreapta din Europa din ultimele săptămâni, care au inclus mai multe incidente de ardere a unor exemplare ale cărții sfinte musulmane, Coranul. Luna trecută, Turcia a suspendat negocierile pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO, în urma unui protest la Stockholm, în timpul căruia a fost ars un exemplar al Coranului.

Erdogan a declarat că statele occidentale joacă (mai) mult timp” și că deciziile necesare” vor fi luate în timpul ședinței de luni a cabinetului, fără a da detalii. Anterior, duminică, poliția a declarat că nu a găsit dovezi ale vreunei amenințări concrete la adresa străinilor în cazul reținerilor a 15 suspecți ai Statului Islamic acuzați că au vizat consulate și lăcașuri de cult nemusulmane, potrivit presei de stat.

Exit mobile version