• Erdoğan era așteptat să participe la reuniunea liderilor europeni din Republica Moldova.
  • Summitul ar fi o demonstrație de solidaritate împotriva Rusiei.
  • Liderul turc a câștigat duminică cel de-al treilea mandat al său.

Reuniunea liderilor europeni de joi nu va fi una completă. Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan s-a retras în ultimul moment, scrie Politico. Liderul turc, care a câștigat încă cinci ani la conducerea țării sale în urma alegerilor din turul doi de scrutin de duminică, nu se va deplasa în Moldova pentru summitul de o zi, potrivit a trei oficiali implicați în pregătiri.

Așa-numita Comunitate Politică Europeană (CPE), un nou colectiv lansat în urma războiului Rusiei în Ucraina, este menită să reunească liderii europeni din afara UE. Peste 40 de lideri europeni vor fi prezenți joi, inclusiv cei din toate cele 27 de țări ale UE, plus țări din afara UE, precum Marea Britanie și Turcia.

Reuniunea, care va avea loc în afara capitalei Moldovei, Chișinău, este al doilea summit organizat sub egida CPE, după reuniunea inaugurală de la Praga din octombrie anul trecut. Erdoğan a participat la acel summit din capitala cehă, dar a intrat în conflict cu omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis, în timpul unei cine de la sfârșitul summitului.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

Erdoğan, care a dominat politica Turciei timp de două decenii, a câștigat alegerile din țară duminică, în ciuda unei coaliții puternice a partidelor de opoziție. Liderii europeni au început să sosească miercuri în capitala moldovenească Chișinău, înaintea summitului, care are loc într-un castel și o cramă la 35 de kilometri de oraș.

Citește și: