• Erdogan a discutat la telefon cu Putin despre necesitatea de a „curăţa” nordul Siriei de forţele kurde.
  • Cei doi lideri au discutat despre „problematica” rezolvării conflictului din Siria pe baza „respectării condiţiilor” acordului ruso-turc din 2019.
  • Şeful statului turc ameninţa de la începutul lunii noiembrie cu lansarea unei operaţiuni militare terestre în nordul Siriei pentru a-i respinge pe combatanţii YPG.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin despre necesitatea de a curăţa” nordul Siriei de forţele kurde, potrivit Le Figaro.

Este important şi prioritar ca zona de-a lungul frontierei să fie curăţată de terorişti, pe o suprafaţă de cel puţin 30 de km în adâncime, în conformitate cu memorandumul de la Soci din 2019″ , a afirmat Erdogan, făcând referire la luptătorii kurzi ai Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG) din nordul Siriei, conform unui comunicat al preşedinţiei turce.

Conform Kremlinului, cei doi lideri au discutat despre problematica” rezolvării conflictului din Siria pe baza respectării condiţiilor” acordului ruso-turc din 2019. Organele de apărare şi de politică externă ale celor două ţări vor continua în acest sens contactele strânse” , a precizat preşedinţia rusă într-un comunicat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Serie de raiduri aeriene

Şeful statului turc ameninţa de la începutul lunii noiembrie cu lansarea unei operaţiuni militare terestre în nordul Siriei pentru a-i respinge pe combatanţii YPG pe care Ankara îi acuză că se află în spatele atentatului care a făcut şase morţi la Istanbul la 13 noiembrie.

Forţele kurde au negat orice implicare.

În 2019, un acord între Ankara şi Moscova a pus capăt unei alte ofensive turce, promiţând crearea unei zone de securitate” de 30 de km pentru a proteja Turcia de atacuri care ar putea veni de pe teritoriul Siriei.

Un acord în termeni similari a fost încheiat, separat, între Ankara şi Washington în 2019.

Turcia reproşează Rusiei, precum şi SUA, că nu respectă aceste acorduri şi că nu au îndepărtat YPG de frontiera turcă.

Turcia a lansat la 20 noiembrie o serie de raiduri aeriene în nord-estul Siriei asupra unor poziţii ale combatanţilor kurzi, pe care îi califică drept terorişti” . Câteva sute de soldaţi ai coaliţiei internaţionale sunt desfăşuraţi în această regiune aflată sub controlul Forţelor Democrate Siriene (FDS, dominate de kurzi), vârful de lance al luptei împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) alungată din fiefurile sale din Siria în 2019. Moscova şi Washingtonul şi-au exprimat opoziţia faţă de o nouă incursiune terestră a Turciei în nordul Siriei.