- Moș Crăciun, personajul emblematic al Crăciunului occidental, a fost înlocuit cu un omolog comunist menit să îndepărteze oamenii de oferirea de cadouri capitaliste.
- Ded Moroz, băiatul de afiș al Crăciunului comunist, a fost introdus de către oficialii ruși în Uniunea Sovietică ca o contrapondere legendară la Sfântul Nicolae.
- Ded Moroz a fost adaptat pentru prima dată în propaganda rusă la sfârșitul anilor 1920, dar o renaștere culturală a legendei cu haină albastră a dus la revenirea sa la rădăcinile de Crăciun.
Moș Crăciun, personajul emblematic al Crăciunului occidental, a fost înlocuit cu un omolog comunist menit să îndepărteze oamenii de oferirea de cadouri capitaliste. Ded Moroz, băiatul de afiș al Crăciunului comunist, a fost introdus de către oficialii ruși în Uniunea Sovietică ca o contrapondere legendară la Sfântul Nicolae.
Advertisment
Dezgropând mitologia slavă din antichitate și prezentând-o drept conducerea comunistă din zilele noastre, Ded Moroz, cunoscut și sub numele de Moș Frost, a părut a fi o interpretare dură a unui clasic de Crăciun. Deși impregnate de mitologie și istorie, forțele Uniunii Sovietice din tot Estul au îmbrățișat figura asemănătoare lui Moș Crăciun, în ciuda faptului că inițial îi interziseseră existența.
Se pare că rușii din acea vreme sperau ca Ded Moroz să-l înlocuiască pe Moș Crăciun, deși acest lucru a eșuat și doar unul dintre ei a fost interpretat de Tim Allen, adevăratul mod de a cimenta o moștenire. Moș Frost era mai înalt, se mândrea cu o barbă mai lungă și cu o garderobă variată, potrivit unui site de documentare, care notează că legenda slavă nu ar fi pus niciodată cadourile în șosete.
Recomandări
De fapt, a mers atât de departe pentru oficialii sovietici încât s-au lăudat că personajul mitic era „mai cald”, avea „ochi buni în ciuda vârstei” și mergea „pe jos” pentru a livra cadouri. Întotdeauna există o șansă ca tinerii să îl vadă pe Ded Moroz în spatele unei căruțe trase de cai, alegând mai degrabă troica rusă decât o sanie rapidă.
Ded Moroz a fost adaptat pentru prima dată în propaganda rusă la sfârșitul anilor 1920, dar o renaștere culturală a legendei cu haină albastră a dus la revenirea sa la rădăcinile de Crăciun. Există câteva țări care au ales să rămână cu Ded Moroz de la destrămarea Uniunii Sovietice, Slovacia și Ucraina fiind încă prezente pentru minunea bărboasă.
Tadjikistanul a încercat să elimine imaginea publică a lui Moș Frost și a nepoatei sale Snegurochka, deoarece „nu au nici o legătură directă cu tradițiile naționale”, dar publicul a fost atât de îngrozit încât a denunțat planurile până când acestea au fost anulate. Alte țări au dezvoltat de atunci legenda Crăciunului cu baston, Slovenia susținând că Moș Crăciun și Moș Frost sunt de fapt prieteni apropiați.