• În 7 zile, pe 27 septembrie, urmează să îţi alegi primarul
  • Edil e un alt cuvânt folosit în România pentru a identifica administratorul orașului.
  • Strămoşii noştri latini sunt cei de la care ai moştenit în limba română ambele cuvinte – „primar” şi ”edil”

Să ştii că originea cuvântului primar vine din latinescul vulgar, adică limba populară „primarius”, care înseamnă „primul, principal, de prim rang”. La romani „primar” nu însemna o funcţie.

În dicţionarul explicativ al limbii române prima definiţie este cea de adjectiv cu sens de „iniţial, primordial, originar”. A doua definiţie este a substantivului „primar”, iar dicţionarul explică faptul că acesta ar fi reprezentant al conducerii centrale în oraşe şi comune, cu atribuţii administrative.

În România s-a mai încetăţenit în limbajul uzual şi substantivul „edil”, cu origine din antichitatea romană, care era un magistrat care supraveghea edificiile şi instalaţiile publice şi se ocupa de aprovizionare şi de organizarea jocurilor.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

La noi, funcţia de primar a apărut în timpul lui Alexandru Ioan Cuza

Primarul era şeful administrației publice locale și asigura conducerea comunităţii în timpul revoltelor.

În perioda interbelică, el reprezenta comunitatea în justiţie, era şeful poliţiei locale, numea şi elibera din funcţie funcţionarii publici şi elibera autorizații pentru construcții.

Comuniștii au transformat primarul în reprezentant al PCR. După căderea dictaturii, primarul câştigă noi atribuţii, între care, foarte importantă, aceea de a consulta populația prin referendum.