Eugen Iancu critică anunțul lui Tătaru despre paturile destinate marilor arși. Cât de utilă este de fapt legea promulgată de Iohannis

La 5 ani de la Colectiv, Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv și tatăl lui Alexandru, victimă a acelei tragedii, îți spune de ce nu știm încă cine este vinovat pentru moartea a celor 65 de tineri și pentru mutilarea vieților celor care au supraviețuit.

Deocamdată, în cazul Colectiv, există doar o primă sentință, care a fost atacată la Curtea de Apel București. Iar Eugen Iancu îți spune doar că speră ca anul viitor va fi dată o sentință definitivă în acest caz

Există plângere penală facută de noi, cu privirea la intervenția autorităților. Au murit 37 de oameni de la infecțiile nosocomiale. Cum spun specialiștii din Vest, de „marii arși” nu s-ar fi putut ocupa niciun stat european, cu toate acestea ministrul acelor vremuri al Sănătății, secretarii de stat și profesorii în chirugia estetică care înființaseră o comisie la Ministerul Sănătății au spus că nu pleacă nicio victimă din România”.

Au reușit într-un târziu să plece mulți dintre ei, însă fără a mai avea aceleași șanse. Tot vineri, președintele a promulgat o lege prin care sunt decontate tratamentele celor care poartă rănile Colectiv, indiferent că sunt făcute în țară sau în străinătate.

Eugen Iancu, despre legea promulgată de Iohannis: Cheltuielile care se vor face acum sunt infime.


Eugen Iancu îți povestește care sunt beneficiile pe care le aduce acest act normativ: „I-am auzit acum vreo doua săptămîni, când a trecut de Camera Deputaților. Cheltuielile care se vor face acum sunt infime. Este vorba de mici intervenții chirurgicale pentru a încerca să se obțină, într-un final, un 70-80% din mobilitatea pe care tinerii o aveau înainte de incendiu. În niciun caz nimic costisitor, dar sunt intervenții care, în România, nu se pot face”.

Tot la 5 ani de la Colectiv, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a trimis un mesaj în care subliniază că suntem “în etapa în care adaptăm infrastructura pentru tratarea „marelui ars” în țară. Avem tot 23 de paturi destinate pentru acești pacienți și suntem nevoiți să cerem ajutor clinicilor din afara țării atunci când capacitatea de tratare este depășită”.

Președintele Asociației Colectiv își spune că aceasta este „o declarație de complezență, o declarație politicianistă făcută pe 30 octombrie pentru că, mai ales în an electoral, trebuie să arătăm că ne pasă. În realitate, sincer să fiu, eu nu știu ce ar fi putut face domnul Tătăru ca ministru. Undeva, în luna februarie, s-a înființat o comisie la Ministerul Sănătății din care fac parte mai mulți profesori. Au fost invitați conducătorii spitalelor din țară: Timișoara, Țârgu Mureș, Cluj, Iași, spitalele din București, Brașov, Ploiești

Au fost peste 10 din specialiștii din țară care ar fi trebuit, la data de 1 iunie, să aibă un raport. Nu s-a întâmplat. De aici apar si problemele. (…) Marea problemă vine de la specialiștii noștri, care nu vor să fie deranjați în ceea ce fac ei acolo. Ei preferă să lucreze în condițiile în care lucrează. Eu m-am oferit ca prin Asociația Colectiv să ajutăm, să facem o secție, să facem ceva. Credeți-mă că niciunul nu și-a dorit așa ceva și nu și-a dorit ca cineva din afara secției lui minunate să intervină, să vadă ce se întâmplă acolo. Toți acești mari profesori au câte o fundație, câte o asociație în care vin bani din lumea importatorilor de medicamente, de aparatură… Totul se învârte în jurul banilor și, din cauza aceasta, nimeni nu vrea să fie deranjat”.

Eugen Iancu îți spune cum nu înțelege de ce primarul care era în funcție la tragedia de la Colectiv, Cristian Popescu Piedone, a câștigat un nou mandat și acum este primar.

Însă, când vine vorba despre cine poartă cea mai mare vină pentru ce s-a întâmplat în seara zilei de 30 octombrie 2015, tatăl lui Alexandru îți povestește toată frământările sale:

Aici este o întrebare la care eu, în general, răspund că suntem vinovați noi toți. De-a lungul timpului, noi toți căutăm soluția cea mai scurtă. Întotdeauna am căutat compromisul. Probabil că noi românii avem problema aceasta. Nouă nu ne plac regulile. Încercăm să le evităm. Dacă în Germania este interzis să scuipi pe stradă sau să arunci chiștocul pentru că ți-ai luat de o sută de ori o amendă instantaneu, în România ne putem permite orice. (…) Așa am ajuns la Colectiv. Este un lanț întreg de greșeli. Toate au un cuvânt comun… Corupția!

Exit mobile version