• Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Europa a evitat la limită un dezastru de radiații joi, când centrala nucleară ocupată de Rusia a fost deconectată de la rețeaua electrică ucraineană.
  • Liderii mondiali au urmărit cu îngrijorare situl din Zaporojie de când vehiculele armatei ruse au început să se deplaseze.
  • Bombardamentele rusești din noaptea de joi spre vineri asupra unei centrale pe cărbune din apropiere au deconectat complexul reactorului de la centrala nucleară de la rețeaua electrică.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Europa a evitat la limită un dezastru de radiații joi, când centrala nucleară ocupată de Rusia a fost deconectată de la rețeaua electrică ucraineană.

Liderii mondiali au urmărit cu îngrijorare situl din Zaporojie de când vehiculele armatei ruse au început să se deplaseze.

Bombardamentele rusești din noaptea de joi spre vineri asupra unei centrale pe cărbune din apropiere au deconectat complexul reactorului de la centrala nucleară de la rețeaua electrică.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

Aceasta a tăiat temporar Zaporojie de la rețeaua națională pentru prima dată în istoria sa.

Zelenski a declarat că energia electrică de rezervă a intrat în funcțiune și a asigurat o sursă de alimentare care a menținut centrala în siguranță.

Planul Kremlinului de a o deconecta complet ar crește riscul unei defecțiuni catastrofale, lăsând-o dependentă de o singură sursă de energie electrică pentru a răci reactoarele.

Zelenski a spus: Rusia a pus Ucraina și pe toți europenii într-o situație la un pas de un dezastru de radiații.”

Dacă personalul stației noastre nu ar fi reacționat după pana de curent, atunci am fi fost deja nevoiți să depășim consecințele unui accident de radiații”, a continuat el în discursul său nocturn.

Există temeri legate de continuarea luptelor în apropierea centralei, care este cea mai mare centrală nucleară din Europa, cu perspectiva unui nou accident precum dezastrul de la centrala nucleară de la Cernobîl din 1986.

Vladimir Rogov, un oficial numit de ruși în orașul ocupat Enerhodar din apropierea centralei, a acuzat forțele armate ucrainene pentru un incendiu într-o pădure din apropierea centralei, care a dus la deconectarea energiei electrice.

Rusia a preluat controlul asupra uzinei Zaporojie chiar la începutul războiului, în martie, dar aceasta este în continuare condusă de muncitori ucraineni.

Organizația Națiunilor Unite solicită demilitarizarea zonei și a făcut presiuni asupra Moscovei pentru ca toți inspectorii lor să o viziteze.

În orice caz, nu vom permite rușilor să provoace o catastrofă nucleară și vom face totul doar pentru a readuce centrala sub controlul nostru deplin și pentru a o opera în siguranță și fiabilitate, așa cum a fost întotdeauna”, a declarat Petro Kotin, șeful companiei ucrainene de energie atomică, pentru The Guardian.

Oficialii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) sunt foarte, foarte aproape” de a putea vizita Zaporojie, a declarat joi directorul general al agenției, Rafael Grossi.

O defecțiune la centrala din Zaporojie ar putea ucide sute sau mii de oameni și ar putea afecta mediul înconjurător într-o zonă mult mai mare, ajungând până în Europa, a declarat pentru Reuters Paul Bracken, un expert în securitate națională și profesor la Yale School of Management.

El a spus că un foc de artilerie de mari dimensiuni ar putea străpunge pereții reactorului și ar putea răspândi radiațiile în jurul unei zone potențial mari, la fel ca în cazul accidentului de la Cernobîl, care a eliberat radiații și a provocat un dezastru de sănătate publică.