• Vicecancelarul Robert Habeck a declarat joi că Berlinul nu va împiedica alte țări să reexporte tancuri Leopard.
  • Marea Britanie intenționează să trimită o duzină de tancuri Challenger 2.
  • Franța, Polonia și Regatul Unit s-au angajat să trimită în curând tancuri pentru ca armata ucraineană să le folosească.

Răspunsul alianței occidentale la invazia Rusiei în Ucraina a primit un impuls în această săptămână, deoarece mai multe națiuni europene au răspuns pentru prima dată la apelul de lungă durată al președintelui Volodimir Zelenski de a furniza tancuri de luptă moderne Kievului.

Franța, Polonia și Regatul Unit s-au angajat să trimită tancuri pentru ca armata ucraineană să le folosească în eforturile sale de a se proteja de Rusia. Finlanda ia în considerare posibilitatea de a le urma exemplul. Marea Britanie intenționează să trimită o duzină de tancuri Challenger 2 și, în plus, sisteme de artilerie, ca parte a eforturilor de intensificare” a sprijinului pentru Ucraina, a declarat Downing Street. Zelenski i-a mulțumit premierului Rishi Sunak pentru deciziile care nu numai că ne vor întări pe câmpul de luptă, dar vor trimite, de asemenea, semnalul corect către alți parteneri”, după ce cei doi lideri au vorbit sâmbătă la telefon.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că speră că tancurile de la o serie de aliați occidentali vor naviga în curând pe diferite rute spre Ucraina și vor putea întări apărarea Ucrainei”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Mișcările au sporit presiunea asupra Germaniei, care săptămâna trecută a declarat că va transfera vehicule de luptă de infanterie către Kiev, dar nu s-a angajat încă să trimită tancuri. Cancelarul Olaf Scholz a insistat asupra faptului că orice astfel de plan ar trebui să fie coordonat pe deplin cu întreaga alianță occidentală, inclusiv cu Statele Unite.

Cum reacționează Occidentul?

Oficiali occidentali au declarat pentru CNN că decizia unor țări de a trimite mai multe tancuri face parte dintr-o evaluare mai amplă a ceea ce se întâmplă pe teren în Ucraina. Aliații NATO au petrecut ultimele săptămâni discutând în detaliu despre ce țări sunt cel mai bine plasate pentru a oferi anumite tipuri de asistență, fie că este vorba de echipamente militare sau bani.

Un diplomat occidental de rang înalt a sugerat că mai multe țări și-ar putea crește nivelul de sprijin militar în săptămânile următoare, pe măsură ce războiul intră într-o nouă fază, iar o nouă ofensivă rusă ar putea fi chiar după colț, pe măsură ce se apropie aniversarea invaziei.

Însă sprijinul Germaniei este considerat crucial. Treisprezece țări europene, inclusiv Polonia și Finlanda, sunt în posesia tancurilor germane moderne Leopard 2, care au fost introduse în 1979 și au fost modernizate de mai multe ori de atunci, potrivit think tank-ului European Council on Foreign Relations.

Deși orice reexport al tancurilor de către aceste națiuni ar avea nevoie în mod normal de aprobarea guvernului german, Berlinul a sugerat că nu va bloca transferul lor către Kiev.

Vicecancelarul Robert Habeck a declarat joi că Berlinul nu va împiedica alte țări să reexporte tancuri Leopard. Germania nu ar trebui să stea în calea altor țări care iau decizii de sprijinire a Ucrainei, independent de deciziile pe care le ia Germania”, a declarat joi vicecancelarul Robert Habeck, în marja unei reuniuni a partidului Verzilor la Berlin.