• Întâlnirea tehnologiilor moderne cu alegătorii este interesantă”, a spus Viktor Orbán.
  • V. Orbán: „Suntem recunoscători românilor că putem învăța din ce se întâmplă acolo.
  • H. Kelemen are puține șanse de câștig, dar suntem mândri de el, a spus V. Orbán.

Presa internațională relatează despre evoluțiile alegerilor prezidențiale din România succint, fără comentarii. În urmă cu puțin timp, premierul ungar Viktor Orbán a comentat situația că acestea sunt învățăminte și pentru Ungaria.

Ce spune Viktor Orbán?

Orbán a vorbit într-un interviu radiodifuzat, practic în interviul săptămânal al său de vineri dimineața. A fost întrebat, bineînțeles, și despre alegerile din România, pe care, cel puțin pe cele prezidențiale, el le-a calificat ca neașteptate și palpitante din punct de vedere al amestecului TikTok în aceste alegeri.

El a spus că este o situație foarte interesantă, întâlnirea tehnologiilor moderne cu alegătorii într-o situație nu foarte reglementată. Este vorba despre învățăminte pe care Ungaria le poate trage pentru viitor din această situație. Curtea Constituțională s-a exprimat și ea, rezultatele nu au fost încă definitivate.

Recomandări

SONDAJ
CCR S-A RĂZGÂNDIT
ROMÂNIA PROTESTEAZĂ
PUTIN, FAN TRUMP?
FORTRESS EUROPE?
CUM SE APĂRĂ TIKTOK

Toate acestea au creat o problemă care, încă o dată, reprezintă învățăminte și pentru Ungaria ca să se poată pregăti pentru o asemenea situație pe viitor.

Care sunt reacțiile în presa occidentală?

Presa occidentală, în general, tratează subiectul foarte succint, strict cu informații despre ce se mai întâmplă în România. Europa Liberă și New York Times consideră primul tur al alegerilor prezidențiale ca având un rezultat surprinzător.

France Press observă că este vorba despre o ofensivă totală a autorităților din România referitor la ce s-a întâmplat și la efectele pe care le-a avut prezența pe TikTok a candidatului Călin Georgescu. De asemenea, France Press îl citează și pe fostul judecător constituțional, Augustin Zegrean, care spune că voturile, respectiv alegerile pot fi anulate doar dacă se confirmă o fraudă de natură să modifice rezultatele sau ordinea de sosire a candidatilor. Aceasta dă de înțeles că nu a fost vorba despre o fraudă, nu a fost vorba despre o imixtiune nejustificată.

De altfel, France Press citează și reacția TikTok care a accentuat că nu este vorba absolut deloc despre un tratament preferențial pentru Călin Georgescu, toți ceilalți candidați au avut aceleași posibilități de a accesa platforma TikTok și de a-și prezenta punctele de vedere acolo.

Citește și