- Macron obține în sfârșit „autonomia strategică” a UE.
- Majoritatea țărilor NATO nu își ating ținta de 2% din PIB pentru apărare.
- Trump a spus că nu va apăra Europa dacă va fi atacată și chiar a invitat Moscova să atace „țările care nu și-au plătit cotizația” la NATO.
Europa ar putea deveni în sfârșit o putere reală și capabilă să se apere singură. Declarațiile candidatului republican la președinția Statelor Unite au șocat în Europa – și la Washington de asemenea – dar au permis liderilor UE să realizeze că este cazul, în sfârșit, să își construiască propria armată.
Trump a spus că nu va apăra Europa dacă va fi atacată și chiar a invitat Moscova să atace „țările care nu și-au plătit cotizația” la NATO. Macron vorbește de mult despre „autonomia strategică” a Europei.
Am pierdut, într-adevăr, umbrela de apărare americană?
Într-o singură lovitură, Donald Trump a eliberat Europa din bula americană de securitate. Asta remarca și Politico punând la îndoială angajamentul Americii față de NATO, așa-numita „clauză a muschetarilor” – „Unul pentru toți, toți pentru unul”, el a ridicat efectiv o miză în inima alianței. Europa este, din acest moment, pe cont propriu.
Singura întrebare reală pe care alegerile o vor rezolva pentru securitatea Europei este momentul colapsului NATO, susține Politico. Pentru că Europa ar fi nebună să își supună securitatea, o dată la patru ani, capriciilor a aproximativ 50.000 de alegători americani dintr-un stat swing. Nimeni nu poate spune că moștenitorul republican al lui Trump nu își reînnoiește înclinația anti-NATO. Este un risc pe care Europa nu își poate permite să îl ignore.
Suntem capabili să facem acest lucru?
Europa nu are de ales decât să înceapă pregătirea unui Plan B. Adevărul este că a fost întotdeauna nerealist să ne așteptăm ca SUA să ridice la infinit fileul de securitate pentru Europa. Doar 11 dintre cei 31 de membri ai NATO sunt de așteptat să atingă ținta de cheltuieli pentru 2023, de exemplu. Germania, ținta principală a furiei lui Trump, nu a atins încă pragul de 2%.
Europa, cu statele sale sociale generoase și populațiile pacifiste, a luat calea minimei rezistențe (cu excepția notabilă a țărilor baltice și a Poloniei). Emmanuel Macron vorbește despre urmărirea „autonomiei strategice” europene, dar nici Franța nu a făcut mare lucru pentru ca aceasta să devină realitate. O întrebare fundamentală este dacă europenii vor ei să se unească și să se apere fără mâna călăuzitoare a Washingtonului. Istoria sugerează că vor reveni la tipare și vor coborî în haos.
Citește și
- Putin a declarat că îl preferă mai mult pe Biden decât pe Trump la conducerea SUA. În același timp, președintele rus îi dă dreptate lui Trump după comentariile acide privind NATO
- Jean-Pierre Robin: „Donald Trump uită că cheltuielile militare ale Statelor Unite sunt finanțate de aliații săi”
- Cum faci sex de calitate? Cercetătorii de la Masters and Johnson spun că mărimea nu contează