• Rusia are în dezvoltare o armă nucleară spațială anti-satelit
  • SUA: Este o amenințare serioasă, dar nu urgentă
  • Republicanii îi cer președintelui Biden să declasifice informațiile
  • Joi este chemat la Casa Albă „Grupul celor opt”, format din lideri ai celor două partide din Congres

Rusia încearcă să dezvolte o armă nucleară spațială, potrivit serviciilor de informații americane. Președintele Comisiei de Informații a Camerei Reprezentanților, Mike Turner,  a avertizat cu privire la o „amenințare gravă la adresa securității naționale”. Potrivit rapoartelor mass-media americane, el se referea la o armă anti-satelit dezvoltată de Moscova. Casa Albă a încercat să calmeze îngrijorarea: este o amenințare serioasă, dar nu una urgentă.

De ce sunt îngrijorați oficialii americani

SUA au informat Congresul și aliații săi europeni plus Canada despre această nouă capacitate nucleară spațială rusă Informațiile scăpate pe surse: Rusia are în dezvoltare un sistem militar nuclear anti-satelit, pe orbită joasă. Este în dezvoltare, nu a fost încă dislocat.

Conform Casei Albe: nu este o amenințare urgentă pentru Statele Unite, Ucraina sau aliații europeni sau americani.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Cu toate acestea, astăzi este o ședință de urgență la Casa Albă, la care participă Grupul celor opt, cei mai influenți congresmeni din cele două partide mari americane.

Subiectul a fost politizat deja, republicanii îi cer președintelui Biden să declasifice informațiile.

Ultimele activități spațiale

Armata rusă a lansat cu succes satelitul Cosmos-2575 pe 9 februarie, folosind o rachetă Soyuz-2 sub supravegherea Roscosmos. Această misiune secretă a transportat o încărcătură utilă nespecificată în spațiu, destinată în mod special Ministerului rus al Apărării. Natura clandestină a acestei operațiuni a ridicat îngrijorări și speculații cu privire la adevăratul scop și implicațiile potențiale ale lansării acestui satelit.

Noaptea trecută, Compania SpaceX a lansat, folosind o rachetă Falcon 9, de la Centrul Spațial din Florida, Cape Canaveral, 6 sateliți militari.

Citește și