• Guvernul israelian a ajuns la un acord cu Starlink, compania de internet prin satelit a lui Elon Musk
  • Internetul de la Starlink va servi birourilor guvernamentale israeliene și pentru infrastructura critică.
  • Utilizarea în Gaza va fi limitată la un centru medical operat de Emiratele Arabe Unite din Rafah.

Guvernul israelian a ajuns la un acord cu Starlink, compania lui Elon Musk, pentru a folosi tehnologia în Israel și părți din Fâșia Gaza, au anunțat oficialii israelieni miercuri, scrie The Hill.

Internetul de la Starlink va servi drept un sistem „de rezervă” pentru birourile guvernamentale israeliene și pentru infrastructura critică, dar și pentru câteva facilități din Gaza aprobate de Israel, a anunțat Ministrul Comunicațiilor, Shlomo Karhi.

 „Vom primi în curând linii de comunicații prin satelit din întreaga lume. Aceasta este o veste grozavă”, a spus Karhi pe platforma X, de asemenea deținută de Musk.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

„Vreau să mulțumesc Starlink pentru discuția relevantă și pentru cele mai importante acorduri și înțelegeri cu privire la Gaza. Intrarea Starlink în Israel va permite comunicații avansate prin satelit în rutină și în perioadele de urgență”.

Utilizarea în Gaza va fi limitată la un centru medical operat de Emiratele Arabe Unite din Rafah, a spus Ministerul Comunicațiilor, iar accesul în viitor va depinde de aprobarea Israelului.

„Unitățile din Fâșia Gaza pentru sprijinirea cauzelor umanitare vor fi aprobate individual, numai după ce forțele de securitate israeliene au confirmat că este o entitate autorizată fără nicio preocupare privind riscul sau posibilitatea de a pune în pericol securitatea națională”, a spus Karhi.

Musk a promis inițial acces Starlink organizațiilor de ajutor din Gaza la sfârșitul lunii octombrie, imediat după debutul războiului Israel-Hamas, dar Karhi a spus la acea vreme că Hamas va profita de servicii.

În noiembrie, Karhi a anunțat un acord cu Musk pentru a utiliza serviciile Starlink în Gaza, după ce Musk a vizitat țara, deși serviciul nu a fost niciodată activat în regiune. Acel acord necesita controlul israelian asupra serviciilor din Gaza.

Musk a oferit și Ucrainei acces la Starlink în eforturile sale împotriva invaziei Rusiei în țară. Cu toate acestea, el a recunoscut că a dezactivat accesul la internet de la sateliții săi Starlink în timpul unui raid ucrainean de anul trecut asupra unei flote navale ruse. El a spus la momentul respectiv că a făcut acest lucru pentru a preveni SpaceX să fie „complice la un act major de război și escaladarea conflictului”.

Citește și