- Eugen Tomac spune că nimeni nu vine cu soluții pentru sistemul de sănătate.
- El afirmă că pentru sistemul de sănătate sunt necesare două măsuri urgente pentru a demonstra că acest guvern este „altceva decât PSD”.
- Eugen Tomac: Ministrul pare depășit, se scuză că e pandemie și curg incendiile în spitale vechi.
Europarlamentarul Eugen Tomac este de părere că pandemia a anihilat complet simțul critic, iar societatea a devenit pe zi ce trece tot mai resemnată, într-o perioadă în care ministrul Sănătății pare depășit și se scuză că a ajuns în funcție într-o perioadă în care „curg incendiile în spitale vechi”.
Tomac spune că dincolo de lozinci și urlete „pline de furia mimată ce curge din plămânii politicianului revoltat pentru a impresiona preț de câteva secunde publicul dornic de răzbunare”, nimeni nu vine cu soluții pentru sistemul de sănătate.
„Ministrul pare depășit și se scuză, căutând în mod timid și absurd explicații, pe principiul nu sunt de vină că am ajuns în funcție în vreme de pandemie și curg incendiile în spitalele vechi de când lumea”, spune europarlamentarul PMP.
El afirmă că pentru sistemul de sănătate sunt necesare două măsuri urgente pentru a demonstra că acest guvern este „altceva decât PSD”.
Tomac spune că e nevoie de transparență totală în cheltuirea bugetului Ministerului Sănătății și al Casei de Sănătate.
„Acest demers ar scoate sănătatea de sub presiunea imensă a risipirii resurselor uriașe și ar permite ca banii să fie canalizați rapid pe prioritățile sistemului”, spune el.
O altă necesitate este aceea de a scoate spitalele de sub influența directa a politicului.
„Spitalele trebuie să obțină statut de fundație publică de stat, pentru a putea avea o autonomie largă în ceea ce privește managementul și atragerea de resurse financiare. Un director care obține postul în baza unui concurs, cu un mandat de patru ani, poate canaliza resursele axat strict pe priorități, nu pe agenda politicului care privește spre sănătate doar prin prisma achizițiilor și nu este interesat de calitatea serviciilor oferite sau condițiile din spitale”, afirmă europarlamentarul.
Potrivit acestuia, pentru implementare este nevoie doar de voință politică.