Explicațiile managerului de la „Matei Balș”: Nu instalația electrică ar fi fost problema. Incertitudinile legate de căldura din spital rămân

  • Managerul Institutului Matei Balș vine cu explicații la trei zile de la incendiu
  • Maria Nițescu susține că instalația electrică a spitalului nu ar fi fost problema
  • În continuarea, declarațiile cu privire la căldura din spital se bat cap în cap

La trei zile de la incendiu, managerul Institutului Matei Balș vine cu explicații. Se pare că nu instalația electrică ar fi fost problema, pentru că a fost schimbată în totalitate. Iar lunar este verificată de o firmă autorizată. Dar era fără autorizaţie, avea doar un aviz de funcţionare.

„Există aviz de funcţionare în termen de valabilitate, studiu de fezabilitate şi expertiză pentru pavilionul în care a fost incendiul. Lucrările ce trebuiau efectuate pentru pavilionul 5 în vederea autorizării PSI nu au mai fost demarate pentru că a venit pandemia,” spune dr. Maria Niţescu, managerul Institutului „Matei Balş”.

S-a tot vehiculat ideea că în saloane era frig, au recunoscut asta chiar autoritățile. Managerul spitalului spune, însă că temperatura în saloane era de 20-22 de grade Celsius. Iar centrala termică va fi funcțională peste 10 zile.

Maria Nițescu rescunoaște că: „Temperatura agentului termic e mai scăzută decât ar trebui. Am rugat asistentele să le pună pacienţilor la dispoziţie pături, pilote, cearşafuri, tot ce aveau în depozit, astfel încât să se încălzească mai bine”.

Declarațiile se bat cap în cap

În noaptea tragediei, la Institutul Matei Balș nu au fost probleme legate de căldură. O spune clar Primăria Capitalei într-un răspuns oferit pentru Aleph News.

Teoretic așa ar fi trebuit să fie dacă ne uităm la valoarea facturii achitate de spital către primărie în decembrie. 70.000 de euro pentru apă caldă și căldură.

Primăria Capitalei declară într-un răspuns pentru Aleph News că în zilele de 28 și 29 ianuarie nu a fost înregistrată nicio sesizare cu privire la furnizarea căldurii în spital. Cu toate acestea, Primăria ne confirmă că în data de 20 ianuarie s-a făcut o plângere cu privire la căldura din spital, dar care, tot ei spun, a fost remediată imediat.

Totuși, pacienți și infirmiere de la Matei Balș, inclusiv premierul Cîțu, susțin că există probleme cu agentul termic în spital.

Medicul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al spitalului Matei Balș, susține că spitalul are căldură: „Centrala noastră doar redistribuie agentul termic livrat de Termoenergetica. Înregistrăm valorile pentru apă caldă și căldură din 2 în 2 ore. În noaptea tragediei nu a fost frig în spital. Nu era o temperatură de să te lăfăi în tricou cu mânecă scurtă, dar nu era frig.”